Liberecká záchranka musí šetřit, na provoz má o 17 procent méně

26. 3. 2013 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dostane letos na zajištění provozu od Libereckého kraje 140 milionů korun, je to o 17 procent méně než loni. Stejně jako ostatní krajské organizace musí záchranka šetřit. Pokud se ukáže, že není možné najít úspory, je kraj připraven případně z přebytku loňského hospodaření rozpočet záchranky posílit. ČTK to řekla náměstkyně libereckého hejtmana Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).


„V přepočtu na rozlohu kraje a obyvatele patří příspěvek Libereckého kraje na záchrannou službu k nejvyšším v zemi,“ poznamenala Kocumová. Loňský rozpočet kraje podle ní počítal původně s příspěvkem 150 milionů korun pro záchranku a dalších 19 milionů kraj přidal z výsledku hospodaření předchozího roku. Nové vedení kraje vycházelo z původní částky, kterou ještě snížilo o téměř sedm procent. Podobně je letos nastaven rozpočet většiny příspěvkových organizací kraje.

Ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík se obává zhoršení služeb. „Je pravda, že nám v posledních letech náklady stouply, bylo to ale především kvůli růstu mezd,“ řekl ČTK. Záchranné službě podle něj chybí 22 lékařů a ostatní musí sloužit přesčasy, což náklady výrazně zvyšuje. Lékař liberecké záchranné služby si tak měsíčně vydělá v průměru až 96.000 korun. Mzdy lékařů a zdravotníků liberecké záchranky patří k nejvyšším v zemi. Mackovík se však obává, že pokud mzdy nebo platby za přesčasy sníží, přijde o kvalitní lékaře. „Lékaři záchranné služby jsou v celé zemi nedostatkovým zbožím,“ upozornil ředitel.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má tři desítky výjezdových skupin rozmístěných ve 13 městech v kraji. K naléhavým případům může liberecká záchranka vyslat i vrtulník. Nemůže však létat za každého počasí. K dispozici mají záchranáři tři desítky aut, ve službách se střídá 46 lékařů.

Ročně vyjíždějí liberečtí záchranáři ke zhruba 63.000 případů. Záchranka připravuje výstavbu nového operačního střediska. Na projekt za bezmála 47 milionů korun získala dotaci z evropských fondů, deset milionů jí na něj přidá kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?