Liberecké nemocnice se zapojila do stáží pro zahraniční studenty

28. 8. 2013 6:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 450 mladých lidí z 25 zemí světa absolvovalo od letošního února stáž v Krajské nemocnici Liberec. Největší krajské zdravotnické zařízení se zapojilo do pilotního projektu společnosti Gap Medics z Velké Británie. Do nemocnice přijíždějí mladí lidé, kteří chtějí studovat medicínu, ale i ti, kdo už studují a rozhodují se o budoucí specializaci. Novinářům to řekla programová manažerka Gap Medics Barbora Vágnerová.


Studenti si své pobyty v Liberci platí sami, dvoutýdenní pobyt je přijde na 1290 liber (38.600 Kč), pro budoucí stážisty se cena zvýší na 1690 liber (50.600 Kč). Účast v takovém projektu ale zvyšuje jejich šanci dostat se na zvolený obor. „Je to pro mě dobrá příležitost vidět, jak se v nemocnici pracuje. Ve Velké Británii bych podobnou zkušenost získal jen těžko,“ řekl novinářům 17letý Brit Sam Elcock. Chystá se studovat medicínu a věří, že mu stáž pomůže dostat se na univerzitu.

Projekt stáží pro zahraniční studenty potrvá do února 2015. Studentům je otevřeno 17 oddělení nemocnice a stará se o ně 50 mentorů z řad lékařů, zdravotních sester a fyzioterapeutů. Podle generálního ředitele nemocnice Luďka Nečesaného je akce pro zdravotnické zařízení přínosem. „Dává našim zaměstnancům možnost zdokonalovat se v jazyce a zároveň je motivuje po finanční stránce. Mentoři si ale především musí plnit své pracovní povinnosti,“ řekl novinářům.

Koordinátorkou projektu je v liberecké nemocnici vrchní sestra očního oddělení Jana Marešová. Za největší přínos považuje komunikaci se studenty. „Zahraniční studenti mají naopak možnost poznat úroveň zdravotnické péče v naší nemocnici a během stínování našich mentorů si udělat i obecnou představu o tom, co znamená být lékařem, sestrou nebo fyzioterapeutem,“ poznamenala. Pro studenty jsou připraveny přednášky a sami mají možnost si na modelech vyzkoušet drobné zákroky. Velký zájem je o účast při pitvách a v laboratořích.

Do projektu jsou vedle liberecké nemocnice zapojeny například nemocnice v Thajsku a Tanzanii. V Libereckém kraji se do projektu v červnu zapojily i Panochova nemocnice v Turnově, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje a Kojenecký ústav Sluníčko. Libereckou nemocnici hodnotí podle Vágnerové studenti velmi dobře a někteří se vracejí. Studenti se podle ní rozhodli i nemocnici pomoci a uspořádali sbírku, jejíž výtěžek půjde na nákup nového přístroje na léčbu novorozenecké žloutenky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?