Liberecký hospic bude dražší, než se čekalo, přijde na 143 mililionů

5. 9. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba hospice v Libereckém kraji bude nákladnější, než se původně předpokládalo. Podle odhadu projektantů bude třeba kolem 143 milionů korun, to je dvakrát víc, než se počítalo ještě před dvěma lety. Projekt ale zahrnuje vše včetně vybavení i venkovních úprav, kraj věří, že se v soutěži na dodavatele podaří cenu výrazně srazit, přesto chce ale požádat o navýšení evropské dotace. Novináře o tom informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).


Výstavbu hospice připravuje Liberecký kraj od roku 2009, je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení chybí. Zatím slouží nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. Hospic by měl vzniknout přestavbou bývalého dětského domova v centru Liberce. Pozemky a historickou budovu z přelomu 19. a 20. století v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město.

Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel, v nichž budou další pokoje. Hospic bude mít kapacitu 28 lůžek, pokoje budou jednolůžkové s vlastním sociálním zařízením v prvním a druhém patře budovy. Suterén a přízemí mají sloužit jako zázemí, v podkroví vzniknou pokoje pro stážisty a rodiny. O klienty by se mělo starat 13 sester, 15 pečovatelů a přítomen má být minimálně jeden lékař.

Liberecký kraj bude projekt financovat s pomocí evropských dotací. Z Integrovaného programu rozvoje města (IPRM) - Atraktivní a kvalitní život v Liberci může město získat až 85 procent potřebných peněz. Když kraj do programu projekt předkládal, počítal s cenou jen kolem 90 milionů korun, z projektu ale vyšla o 58 milionů vyšší, proto potřebuje dotaci navýšit. „Cena je ale kompletní, nemůže se tak opakovat problém rekonstrukce libereckých lázní, kdy projekt nepočítal s vybavením,“ poznamenal Půta.

Kraj má nyní připravenou projektovou dokumentaci pro výběrové řízení na dodavatele. „Rádi bychom ho měli ještě do konce letošního roku, času není nazbyt,“ řekl hejtman. Podle dohody s městem Liberec by měl být hospic hotov na konci příštího roku a otevřít by se měl už v lednu 2015. „Nejzazší termín dokončení je polovina roku 2015, protože jinak by nebylo možné do konce roku vyúčtovat dotaci,“ upozornil Půta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?