Liberecký Kraj: Lékaři jsou přepláceni

8. 8. 2013 5:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle vedení Libereckého kraje je špatné, že si lékaři na záchrance vydělají až dvojnásobek toho, co v nemocnici.


Lékař na záchrance Libereckého kraje si měsíčně vydělá až sto tisíc korun. Lékař v krajské nemocnici v Liberci si přijde průměrně na 68 500 korun. Zodpovědnost a vytíženost jsou ale u lékařů na záchrance i v nemocnici podle vedení kraje naprosto srovnatelné.

„Je to ale plat i s přesčasy, kterých mají lékaři na záchrance tolik, že vlastně dělají za dva lidi, protože se neustále potýkáme s nedostatkem kmenových lékařů,“uvedl pro Deník ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Fámu o vysokých a údajně nezasloužených platech lékařů na záchrance vypustilo podle Mackovíka do světa vedení Libereckého kraje. „Je to stejná lež jako když kraj tvrdil, že jsem „zpronevěřil“ třicet milionů z investičních fondů. Audit ale ukáže, že to tak není,“ tvrdí Mackovík.

Přesčasy jsou všude

Kraj si ovšem trvá na svém. Podle něj jsou lékaři na záchrance přepláceni. „Přesčasy, kterými argumentuje Mackovík, jsou v celém zdravotnictví, tedy i lékaři v nemocnici odslouží hodiny a hodiny navíc, ale jejich platy se nedají se záchrankou vůbec srovnávat,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví z Krajského úřadu Libereckého kraje Zuzana Kocumová (ZpLK). Dodala, že kraj nemůže do platů zasahovat, může pouze hýbat s příspěvky. Jasněji podle ní bude po auditu, který kraj vybrané firmě zadá do konce týdne. Chce nechat prověřit celkové hospodaření záchranky a případně hledat rezervy třeba i co do počtu posádek.

Podle staronového ředitele krajské nemocnice Luďka Nečesaného je ale potřeba s platy lékařů na obou místech něco udělat co nejdříve. Rovněž je důležité, aby se urovnaly nepřátelské vztahy mezi záchrankou a nemocnicemi. Jinak stále bude docházet k tomu, že z nemocnice budou lékaři utíkat sloužit právě na záchranku, což je vyčerpává pro jejich hlavní práci.

Řešením je prý vzájemná komunikace mezi zařízeními. „Dokážu si představit, že dojde k vyšší míře spolupráce mezi záchrankou a dalšími zdravotnickými zařízeními, a to ve smyslu kontaktních míst, kde dochází ke komunikaci při předávání pacientů uvnitř zařízení,“ řekl ředitel nemocnice v Liberci Nečesaný. Zároveň chce, aby došlo ke komunikaci ve smyslu odměňování zdravotníků na záchranné službě a v nemocnici. „Myslím, že je tady obrovská disproporce, která vytahuje ty kvalitní lidi zbytečně ven z nemocnic,“ doplnil Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?