Lidem postiženým záplavami pomohou také zdravotní pojišťovny

11. 8. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Pomoc lidem a obcím postiženým záplavami nabídly zdravotní pojišťovny, horská služba i další organizace. Pojišťovny poskytnou očkování proti žloutence či ozdravné pobyty pro děti u moře. Horská služba vyslala záchranáře.


V oblasti působí několik humanitárních organizací. Je vypsáno několik sbírek. Člověk v tísni hledá dobrovolníky na odklízecí práce do nejpostiženějších obcí na Frýdlantsku. Dobrovolníky hledá také Diakonie ČCE, která působí na Liberecku.

Regiony předběžně vyčíslily škody na miliardy korun. Vláda již uvolnila na pomoc Liberecku 40 milionů, o dalších 300 a 350 milionech pro postižené oblasti rozhodne ve středu. Milion korun uvolnila Asociace krajů ČR.

VZP nabízí pobyt u moře

Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytne zdarma pobyt u moře v Chorvatsku dětem z postižených rodin v Libereckém kraji. Nutné je doporučení místního krizového štábu či starosty. Pobyt je pro děti od šesti do 17 let věku pojištěné u VZP. Klimatizovaný autobus bude vypraven z Liberce, děti budou bydlet v hotelovém komplexu Adriatic Vrboska na ostrově Hvar. Bližší informace lze získat na telefonech 952 231 201, 952 231 202, 733 610 717 a 733 610 763 nebo e-mailem: informace54@vzp.cz.

Vojenská zdravotní pojišťovna přispěje 500 korun svým pojištěncům z postižených oblastí na očkování proti žloutence a jiným závažným infekcím, které jinak zdravotní pojištění nekryje. Dětem dá 1000 korun na ozdravné pobyty organizované školami, od základních po vysoké.

VoZP rovněž informovala, že umožní plátcům pojistného, které postihly povodně, aby hradili pojistné ve splátkách. Zohlední povodně i při projednávání žádosti o prominutí penále za opožděné platby pojistného.

Horská služba vyslala 25 záchranářů na Frýdlantsko. V týmu je deset členů z Jizerských hor a 15 profesionálních i dobrovolných záchranářů z Krkonoš. Horská služba nasadila těžké terénní automobily a čtyřkolky s přívěsy. Jsou k dispozici starostům vyplavených obcí, pomáhají při likvidaci následků povodní a při převozu materiálu a lidí do míst, kam se jiné dopravní prostředky těžko dostanou. Technika je k dispozici také zdravotnické záchrance. Pomoc nabídly i horské boudy v dostupné vzdálenosti od zasaženého regionu.

Lidé již poslali miliony

Lidé mohou přispět na sbírková konta humanitárních organizací. Člověk v tísni sdělil, že na dárcovské SMS lidé poslali 1,15 milionu, na povodňové konto 2,85 milionu, další milion dal Klub přátel Člověka v tísni.

Člověk v tísni již zavezl na Frýdlantsko kamion a dvě dodávky s nářadím, dnes vyslal další tři kamiony s pitnou vodou a prostředky osobní hygieny. Náklady na materiální pomoc přesáhly dva miliony korun. Člověk v tísni hledá dobrovolníky, kteří mohou na místě být více dní. Zajistí dopravu, ubytování i stravu. Hlásit se mohou na e-mailu povodne@clovekvtisni.cz nebo na telefonu 222 350 830.

Diakonie ČCE sdělila, že 12 jejích dobrovolníků již pracuje v Chrastavě, do České Lípy zaslala čtyři desítky vysoušečů, ve spolupráci s městem budou rozděleny do domácností. Diakonie poskytne dobrovolníkům ubytování, stravu a hygienické zázemí, přijímá jen lidi starší 18 let. Hlásit se mohou na telefonu 724 515 408 nebo e-mailu povodne@diakoniecce.cz.

Pomoc nabídla i ministerstva - školství vyhlásilo mimořádný dotační program pro školy poškozené povodněmi. Mohou získat peníze na učební pomůcky a učebnice, které nebyly pojištěny, a na odměnu zaměstnancům školy, kteří pomáhali při likvidaci povodňových škod ve škole.

Server Babyweb.cz zorganizoval mezi rodiči sbírku jednorázových i látkových plen, sušeného mléka, lahviček, dětské výživy a dalších potřeb. V Mníšku, Frýdlantu, Chrastavě, Višňové, Bílém Kostelu, Hrádku nad Nisou, Jánské, Jetřichovicích a Raspenavě jsou stovky rodin s malými dětmi, kterým povodeň vytopila nebo zničila dům. V bazárku na tomto webu mohou rodiny nabídnout postýlku, podložku, oblečení a hračky.

Velcí výrobci balených vod poslali dnes na sever Čech 50.000 litrů minerální vody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?