Litoměřická nemocnice investuje letos do modernizace 100 milionů

1. 4. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická městská nemocnice investuje letos do obnovy a modernizace 100 milionů korun. Většinu peněz získala z evropských dotací, řekl novinářům ředitel nemocnice Radek Lončák. Obnovou projdou operační sály nebo iktové centrum.


„Je to vůbec poprvé od vzniku nemocnice, kdy v jednom roce budeme mít k dispozici na modernizaci tolik peněz,“ řekl Lončák. Více než 47 milionů korun získala nemocnice z Regionálního operačního programu Severozápad na rekonstrukci centrálních operačních sálů. Ze svého zaplatí asi osm milionů korun.

Projekt je rozdělený do dvou etap. V první nemocnice nakoupí přístrojové vybavení, mimo jiné nové operační stoly, laparoskopické sety, anesteziologické přístroje nebo pojízdný rentgenový operační přístroj. „Na tuto zakázku jsme už vypsali výběrové řízení, předpokládáme, že by mohlo být ukončeno do konce června,“ doplnil Lončák.

Na konci léta chce nemocnice vypsat soutěž na druhou etapu, která zahrnuje stavební úpravy. „Její součástí budou nové podlahy na operačních sálech, dispoziční změny a nová vzduchotechnika,“ doplnil Lončák. Nemocnice musí projekt dokončit do poloviny příštího roku, počítá ale s tím, že termín se o několik měsíců zkrátí.

Pacienty podle ředitele úpravy neomezí. „Rekonstrukce sálů operativu neomezí, bude probíhat za plného provozu. Máme k dispozici nevyužívané operační sály, které po dobu rekonstrukce upravíme tak, abychom výkony přesunuli do nich,“ dodal Lončák.

Dalších 25 milionů korun bude stát rekonstrukce iktového centra, 20 milionů získala nemocnice z Integrovaného operačního programu pro služby a zdraví. Za získané peníze nemocnice pořídí mimo jiné resuscitační lůžka na jednotku intenzivní péče, centrální stanici pro monitoring vitálních funkcí, některá oddělení získají nové defibrilátory, na radiologii se modernizace bude týkat přístroje CT. Výrazného rozšíření zdravotnické techniky se dočká i oddělení rehabilitace.

Další desítky milionů investuje nemocnice ze svých zdrojů. Pokračovat bude rekonstrukce stravovacího provozu, vedení počítá s nákupem jednoho sanitního vozu a zdravotnické techniky.

Ještě letos by měli mít pacienti k dispozici wi-fi připojení v celé nemocnici. „Pro realizaci tohoto záměru využijeme jak prostředky vlastní, tak i dotaci od našeho zřizovatele,“ doplnil Lončák. Nemocnice také chystá kompletní rekonstrukci porodních sálů. Přistoupit k ní chce v roce 2015.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?