LOK proti změnám platových tarifů lékařů, dál hrozí výpověďmi

26. 8. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory zásadně nesouhlasí se změnami platových tarifů ve zdravotnictví, které navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). ČTK to sdělil předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.


Podle něj návrh zcela popírá základní principy odměňování zaměstnanců veřejného sektoru, obvyklé v civilizovaných zemích.

Stát dá ministerstvům na provozní a mzdové náklady od příštího roku o deset procent méně. Záleží na každém resortu, jestli bude propouštět zaměstnance, nebo jim sníží mzdy. Ministerstvo práce má záměr změnit tarifní tabulky ve zdravotnictví.

Platy části zdravotníků a sociálních pracovníků by se měly od příštího roku plošně snížit o deset procent, a to ve všech úrovních tarifů.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera platy ve zdravotnictví už řadu let z tabulek nevycházejí, spíše je ovlivní očekávaný propad zdravotních rozpočtů o deset miliard korun.

Odboráři navíc dál pokračují v akci Děkujeme, odcházíme, v níž zatím zhruba 2500 nemocničních lékařů pohrozilo, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno. Hromadné výpovědi lékařů se změnami navrhovanými MPSV nesouvisí, kampaň odstartovaly odbory už v květnu.

„I těmito nejtvrdšími kroky“ se však nyní snaží LOK zastavit údajně asociální opatření ministerstva práce. Snaha změnit odměňování a snížení platových tarifů představuje podle Engela plán, jak v ČR „brutálně pobít inteligenci“.

LOK také vyzývá ostatní odborové organizace ke společnému koordinovanému postupu. S návrhy MPSV nesouhlasí ani Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. O změnách chtějí jednat a pokud se nedohodnou, jsou připraveny vyhlásit stávkovou pohotovost. Podle odborů je plánované snížení platových tarifů daleko větší než deset procent.

„Je zcela nepřijatelné, aby administrativním rozhodnutím došlo ke snížení garantovaných platů až o 40 procent, a to zvláště u nejzkušenějších pracovníků,“ míní Engel. Argumenty ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) jsou podle něj „zcela irelevantní a v některých pasážích zjevně vědomě lživé“. Postup MPSV považuje LOK za pohrdání zaměstnanci veřejného a státního sektoru a zdravotnictví zvláště, dodal.

Největší nebezpečí vidí Engel v tom, že vládní činitelé se prý snaží přesunout svou odpovědnost za škrty na jednotlivé ředitele nemocnic.

Tabulkové platy se týkají zaměstnanců ve zdravotnictví placených státem. Patří sem fakultní nemocnice, některé krajské, záleží na formě vlastnictví nemocnice. Dále jsou placeni státem zaměstnanci hygienických stanic či třeba Státního zdravotního ústavu, řekl ČTK mluvčí zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Heger souhlasí s lékaři, že nejsou dostatečně ohodnoceni a že mají velmi vysoké úvazky. Zvýšení platů lékařů však nyní pokládá za nereálné. Omezení nebo odstranění růstu základního platu podle let praxe by prý pomohlo mladým lékařům, kteří by mohli být lépe oceněni. Odbory ale tvrdí, že snížení platových tarifů povede k dalším odchodům kvalitních pracovníků a ke zhoršení kvality péče.

Odboráři se mají sejít s ministrem Hegerem opět v září, 13. září se chystá aktiv zástupců všech odborových organizací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?