Lůžkové oddělení chirurgie v Semilech se obnovovat nebude

26. 9. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lůžkové oddělení chirurgie v nemocnici v Semilech, které nefunguje již od jara, se obnovovat nebude. O zrušení oddělení rozhodla valná hromada nemocnice a informovány již byly i zdravotní pojišťovny.


Ambulanci bude provozovat externista. Sdělil to předseda představenstva Masarykovy městské nemocnice (MMN) Jiří Kalenský. MMN je akciovou společností, kterou vlastní Semily s Jilemnicí, a provozuje nemocnice v obou městech.

Lůžkové oddělení chirurgie v Semilech bylo v březnu uzavřeno kvůli nedostatku lékařů. Nový personál se získat nepodařilo. V omezeném provozu nyní funguje i ambulance, která je otevřená jen tři dny v týdnu a lékaři tam poskytují základní ošetření.

Nejpozději do konce roku by se ale měl rozsah služeb ambulance rozšířit. Nemocnice se domluvila s jedním z lékařů, že její provoz převezme. „Jak si papírově vyřídí provozování privátní praxe, tak mu to předáme,“ dodal Kalenský. Ambulance by poté měla být v provozu pět dnů v týdnu, z toho jeden den bude vyhrazen na menší zákroky v rámci takzvané jednodenní chirurgie.

Semilská chirurgie s 20 lůžky měla problémy s nedostatkem lékařů delší dobu. Provoz musela omezit už loni na jaře. S pomocí chirurgů z Krajské nemocnice Liberec ho sice obnovila, zlepšení ale bylo jen krátkodobé. Od poloviny minulého roku fungovala na polovině své kapacity. Proto byla chirurgie finančně ztrátová. Nejbližší chirurgie ze spádové oblasti Semil jsou v nemocnicích v Jilemnici, Turnově, Jičíně nebo Jablonci nad Nisou.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?