Majitel Zentivy zahájí prodej svého podnikání s generiky v Evropě

31. 10. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutická skupina Sanofi, majitel výrobce léků Zentiva, oznámila, že zahájí odprodej svého podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Tento krok je podle Sanofi v souladu se strategickým plánem společnosti do roku 2020.


ČTK o tom informoval mluvčí Sanofi Filip Hrubý. Jedním z největších výrobců takových léků je právě Zentiva, která má výrobní závod v Praze - Dolních Měcholupech.

Generické léky jsou kopie originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. Tím, že začne podobný přípravek nabízet více firem, jeho cena pro pacienty zpravidla klesne.

Podnikání Sanofi v oblasti generik v Evropě patří podle Hrubého mezi největších deset hráčů na trhu. „Naše obchodní jednotka European Generics je zdravá, zisková a velmi konkurenceschopná, zejména zde v České republice. Jsme přesvědčeni, že si i nadále zachová dobrou pozici na trhu a dokáže podpořit růstovou strategii jakéhokoliv nového vlastníka,“ uvedl šéf Sanofi Global Generics Jean-Marie Arnaud.

Sanofi už před rokem uvedla, že prodej evropských aktivit v oblasti výroby generik zvažuje. Šéf Sanofi Sanofi Olivier Brandicourt na setkání s investory tehdy uvedl, že firma by z případného prodeje těchto aktivit mohla získat více než 12 miliard eur (324,3 miliardy Kč).

Francouzská skupina Sanofi vznikla postupným spojováním farmaceutických firem na mezinárodní úrovni a v České republice je přítomna od počátku 90. let minulého století. Dceřiná společnost Zentiva, kterou Sanofi koupila v roce 2009, působí ve více než 50 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?