Malé porodnice se zavírají

27. 10. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Myslíte si, že když se v posledních letech rodilo více dětí, vznikala i nová porodnická zařízení? Opak je pravdou. Za posledních sedm let klesl počet porodnic téměř o třetinu, ačkoliv novorozených o dvacet procent přibylo.


A pokles míst, kde ženy budou moci přivést na svět dítě, bude ještě nižší. Ministerstvo zdravotnictví totiž uvažuje o tom, že zruší malá zařízení - limitem by mohlo být 500 nebo 800 porodů za rok. Konkrétní číslo chce ministr Leoš Heger (TOP 09) ponechat na odbornících.

„Na naší klinice máme 4500 až 4700 porodů za rok. Pokud se zruší porodnice, kde je pod 600 nebo 800 porodů za rok, musíme je nahradit. Péče by se soustředila do velkých ústavů a ty na to zatím nejsou připraveny,“ varuje přednosta kliniky u Apolináře ve Všeobecné fakultní nemocnici Alois Martan.
Jednou z porodnic, které hrozí uzavření, je ve Stodě.

VZP chce totiž příští rok při uzavírání smluv s nemocnicemi zohledňovat počty narozených. Hranicí přitom bude 500 porodů ročně. To ale v kraji splňuje jen Fakultní nemocnice v Plzni a Domažlická nemocnice. Ve Stodě oproti tomu provedou ročně čtyři porodníci téměř 400 porodů.

„VZP ale neví, kolik tam je porodníků. Nehledí na to, že nevznikaly komplikace. Jsme zvědaví, kde ženy budou po uzavření porodnice rodit,“ obává se krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).
Pět set porodů ve spádové oblasti Plzeňského kraje je přitom procentuálně vzhledem k počtu obyvatel vyšší podíl než 1000 porodů v Praze. Právě v hlavním městě ale

jako na jednom z mála míst v republice docházelo během babyboomu k tomu, že byly porodnice přeplněné. „Ženy jdou tam, kde mají zajištěnu bezpečnost,“ vysvětluje soustředění do center Antonín Pařízek z pražské gynekologicko-porodnické kliniky u Apolináře.

V hlavním městě rodí podle něj třetina žen mimopražských, navíc je zde hodně vícečetných těhotenství. Těch totiž v poslední době kvůli umělým oplodněním přibývá. A protože je takové těhotenství většinou rizikové, ženy rodí v zařízeních s perinatologickým centrem. Těch je v Česku 12 a patří k nim i vytížený Apolinář.

Zelenou však u nás nemají ani alternativní porody. Brzy totiž budou porodním asistentkám hrozit až milionové pokuty za to, kdyby péči poskytly mimo zdravotnické zařízení. Ženy, které budou chtít rodit doma, tak možná zůstanou bez odborné pomoci. V roce 2002 bylo v Česku 130 porodnic, ve 40 procentech z nich se rodilo méně než 500 dětí za rok.

Loni bylo 98 porodnic, do 500 porodů za rok mělo sedm procent z nich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?