Mamograf v litoměřické nemocnici asi skončí

16. 3. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracovišti pro vyšetřování prsu v litoměřické nemocnici hrozí zrušení. Pro zhruba 3500 žen, které na tomto oddělení vyšetřili v loňském roce by to znamenalo vyhledat další pracoviště v okolí.


Problém je v tom, že Městská nemocnice Litoměřice zatím nebyla zařazena do seznamu akreditovaných screeningových center. Kvůli tomu jí od 1. dubna odmítá zdravotní pojišťovna proplácet mamografická vyšetření.

„O zařazení do seznamu jsme požádali. Nyní čekáme na rozhodnutí. Pokud do seznamu nebudeme zařazeni, tak k 1. dubnu tato vyšetření budeme muset zrušit,“ uvedl Leoš Vysoudil, ředitel litoměřické nemocnice.

VÚsteckém kraji jsou jen tři akreditovaná zařízení. Dvě na soukromých klinikách - v Ústí nad Labem a v Děčíně a jedno v chomutovské nemocnici, která spadá pod Krajskou zdravotní. Do jednoho z těchto tří pracovišť by musely jezdit ženy zvyklé na vyšetření v Litoměřicích, které tu probíhá od roku 2002.

Pokud bude nemocnice pro mamografická vyšetření akreditována, mohou z toho těžit nejen pacientky, ale i samotné zdravotnické zařízení. „Akreditovaná screeningová centra jsou více finančně podporována, to by nám jistě pomohlo. Ovšem pokud bychom akreditaci nezískali, neznamenalo by to pro ekonomickou situaci nemocnice žádný zásadní skok.

O práci by samozřejmě nepřišel ani zdravotnický personál, který se mamografii věnuje. Tito lidé by byli využiti na jiném oddělení,“ uklidňuje Leoš Vysoudil.

Rozhodnutí, zda v litoměřické nemocnici mamograf zůstane, padne do konce března.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?