Masarykův onkologický ústav získal 25 milionů na výbavu knihoven

27. 2. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav v Brně (MOU) získal dotaci 25 milionů korun na vybavení odborných vědeckých a oborových knihoven. Za peníze koupil elektronické a tištěné časopisy s knihami a vybuduje novou studovnu.


Podle mluvčí MOÚ Zuzany Joukalové je cílem projektu zabezpečit uživatelům dostupnost nejdůležitějších vědeckých informačních zdrojů z oboru ve formě elektronické i listinné. Knihovny slouží nejen zaměstnancům ústavu, ale také pracovníkům jiných onkologických zařízení i zájemcům z řad veřejnosti.

„Zatím jsme pořídili přes 600 elektronických časopisů různých vydavatelství, více než 300 elektronických knih z oborů onkologie, hematologie a dalších a 90 tištěných knih ze všech onkologických oborů,“ vyjmenovala Joukalová.

Kromě toho ústav vybaví knihovnu hardwarem a softwarem pro studium zakoupených elektronických informačních zdrojů. Během letošního roku také vznikne další studovna. „V současnosti začíná rekonstrukce terasy v pátém patře Švejdova pavilonu, kde má studovna být,“ řekla Joukalová.

Cílem projektu Regionální knihovna klinické a experimentální onkologie je zabezpečit uživatelům dostupnost nejdůležitějších vědeckých informačních zdrojů z oboru. „Onkologie je rozvíjející se obor, který rychle absorbuje aktuální poznatky lékařské vědy. Je proto zásadní kontakt zdravotních i výzkumných pracovníků s nejnovějšími poznatky publikovanými v odborné literatuře,“ uvedla Joukalová.

Podle ní rozšíření portfolia nových knih a přístup ke specializovaným elektronickým databázím umožní širší přístup k nejnovějším poznatkům i efektivnějšímu vyhledávání informací pro řešení konkrétních badatelských otázek.

„Dostupnost odborných periodik zásadně usnadňuje a zkvalitňuje publikační činnost výzkumným pracovníkům i studentům vysokých škol, kteří řeší onkologickou problematiku v rámci svého studia. Odborná knihovna v neposlední řadě poslouží také jako podpora pro intenzivnější spolupráci se vzdělávacími a výzkumnými organizacemi v České republice i zahraničí,“ dodala Joukalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?