Mateřské školky: tikající hygienická bomba

30. 8. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Už dnes v Česku chybějí stovky míst pro děti v mateřských školách. Na konci letošního roku však může být situace ještě horší. Značná část školek totiž nesplňuje přísné hygienické normy a na konci roku jim vyprší výjimka ministerstva zdravotnictví.


Pokud se do té doby nepřizpůsobí a neprovedou nutné stavební úpravy, hrozí zřizovatelům až dvoumilionové pokuty a navíc i zavření školek.

Přísné normy z EU

Hygienické normy pro školy i školky Česká republika přijala kvůli přísné evropské legislativě.
Desítky školek však sídlí v zastaralých budovách, nemají odpovídající vybavení kuchyně nebo sociální zařízení. Jednotlivé krajské hygienické stanice těmto školkám většinou udělily výjimky.

Na nápravu hygieny mají tyto mateřské školy čas do konce letošního roku. Už teď je ale jasné, že i vinou ekonomické krize nenajdou obce - nejčastější zřizovatelé školek - na potřebné úpravy peníze. I proto žádají zmírnění norem. To však zatím ministerstvo zdravotnictví neplánuje.

Možné s největší pravděpodobností nebude ani požádat o další prodloužení lhůty na nápravu.

Jedním z mnoha příkladů mateřských škol, jež normy zatím nesplňují, je školka v malé obci Střelná na Valašsku. Ta musí přestavět jak sociál ní zařízení, tak kuchyň. Výše potřebné investice do oprav budovy, kam v loňském roce chodilo 25 dětí, je dva miliony korun. Bez dotace od mi nisterstva financí se proto obec neobejde.

„Museli bychom skutečně odstranit pouze ty závady, kterých se týká výtka hygieniků a nic navíc,“ tvrdí starosta Střelné Petr Kráčmar.

Pět tisíc školek nestačí

Databáze webu www.skolky.info aktuálně registruje v České republice 4 908 mateřských škol.
Jen malá část z nich je soukromých, u většiny je zřizovatelem obec nebo kraj. Nedostatek míst pro předškolní děti hlásí stejně jako každý rok i letos. Rodiče, kteří nepodali přihlášku s předstihem, mají jen malou šanci místo pro dítě sehnat.

Volná místa se mohou objevit jedině až v září. Podle zkušeností provozovatelů školek totiž mnoho rodičů „pro jistotu“ podává více přihlášek do několika mateřských škol a část míst tak po zahájení školního roku zůstává prázdná.

Převis poptávky nad nabídkou je také různý kraj od kraje. Nejhorší situace zůstává zřejmě v Praze, kde s žádostí neuspěje zhruba třetina rodičů.

Trojkoaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se na problém mateřských škol chce zaměřit. Jaká opatření chystá, zatím ale neprozradila. Už letos na jaře přišlo předchozí vedení ministerstva školství s plánem, podle nějž by mohly školky navštěvovat už dvouleté děti.

Doposud je hranice stanovena na tři roky. Pokud by k tomu skutečně došlo, situace s nedostatečnou kapacitou by se místo zlepšení naopak ještě zhoršila a chyběli by i pedagogové. Podle odhadů ministerstva by pak bylo potřeba do rozpočtu pro školství „nalít“ další jednu až dvě miliardy korun. Toto číslo přitom nezahrnuje náklady, jež by s rozšířením kapacit vznikly zřizovatelům, tedy zejména obcím.

Náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger nicméně tvrdí, že se problém s „nedostatkovými školkami“ vyřeší v podstatě sám. „Populační křivka půjde dolů, to znamená, že během několika let začne počet dětí v mateřských školách klesat,“ tvrdí náměstek. Ministerstvo předpovídá, že by tak za 10 let dokonce mohla místa ve školkách naopak přebývat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?