Mělnická nemocnice chce otevřít urgentní ambulanci pro dospělé

6. 3. 2011 9:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělnická nemocnice plánuje otevřít ve svém areálu pohotovost pro dospělé, dětskou má už od loňského podzimu.


Chce tak nahradit ne zcela fungující pohotovost, kterou provozuje kraj prostřednictvím záchranné služby. ČTK to řekl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička.

„V Mělníku není v současné době funkční lékařská služba první pomoci pro dospělé,“ uvedl. Dříve byla provozována v sídle záchranné služby v Bezručově ulici. Lékařů, kteří by na pohotovosti mohli sloužit, je ale nedostatek. Službu tak nyní suplují lékaři záchranné služby. Ti ale mohou od pacienta v případě výjezdu kdykoli odejít. Informaci ČTK potvrdila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

„Pacienti po zkušenostech, kdy tam logicky jednou lékař je a jednou není, chodí rovnou do nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice. Podle něj to znamená velké provozní problémy, nemocniční lékaři se musejí věnovat primárně péči o hospitalizované. Vedení nemocnice proto krajskému úřadu navrhlo, aby se služba ve formě takzvané urgentní ambulance pro dospělé přesunula do areálu nemocnice. Lékaři by tak získali i návaznost na laboratoře nebo rentgeny. Po jednání s krajem je prý šance, že by mohla mělnická nemocnice získat na provoz pohotovosti příspěvek, prozatím jen pro omezený provoz do 22. hodiny.

Vedení nemocnice se nyní pokouší sehnat lékaře, kteří by chtěli na pohotovosti sloužit. Nemocniční to dělat nemohou, neboť jsou vytíženi prací na lůžkových odděleních. „Externí lékaři by částečně měli zájem, ale je jich na pokrytí služby zatím málo,“ uvedl Jedlička. Bez stabilního personálního zajištění nelze službu otevřít. Nemocnice už začala upravovat budoucí prostory urgentní ambulance, která bude v přízemí u příjmu interních oborů.

Soukromou mělnickou nemocnici provozuje a vlastní a.s. Mělnická zdravotní, jejímž jediným akcionářem je Kooperativa pojišťovna. Nemocnice byla zprivatizována v roce 2007, kraj ji tehdy prodal za zhruba 80 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?