Menší nemocnice trvají na tom, že nemají peníze na růst platů

3. 4. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Menší nemocnice z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) nezvýšily letos platy. Trvají na tom, že od zdravotních pojišťoven nedostaly dost peněz. Řadě nemocnic dokonce prý kvůli penězům a různým lobbistickým vlivům hrozí zánik.


Pojišťovny všechny smlouvy vypověděly a od 2013 některým nemocnicím nové nedají. Ředitelé chtějí o platech i zachování nemocnic mluvit na úterním shromáždění se zástupci ministerstva, odborů i pojišťoven.

„Chceme se vyjádřit k úhradám pro nemocnice v souvislosti se zvýšením platů lékařů a sester. A upozornit na hrozící rušení nemocnic v regionech,“ řekl ČTK právník AČMN Stanislav Fiala.

Uzavírání nových smluv totiž chtějí pojišťovny využít k tomu, že část lůžek zruší. Zánik tak hrozí třeba žatecké nebo rokycanské nemocnici, kde se mají rušit gynekologicko-porodnická oddělení.

Na zvýšení platů se loni dohodly odbory s vládou. Spory o to, zda nemocnice na to mají, měla ukončit odborná pracovní skupina. Měla ve vybraných nemocnicích spočítat z příjmů podle vyhlášky, zda na platy mají. Zatím se ale nepodařilo ani dojednat, která data nemocnice poskytnou.

„Jednání dopadlo špatně, protože ministerstvo nechce dělat propočet toho, na kolik konkrétní úhrady umožňují zvýšení platů. Chce daleko rozsáhlejší kontrolu efektivnosti nemocnic, včetně investic. To považujeme za nesmyslné, spíš to odvádí od problémů, než ho řeší,“ uvedl Fiala.

Podle ministerstva menší nemocnice na růst platů mají, od pojišťoven jim podle úhradové vyhlášky stouply příjmy o 4,5 procenta. Podle AČMN příjmy naopak o dvě procenta klesly, s inflací a DPH je propad až šestiprocentní.

Ministerstvo argumentuje tím, že fakultním nemocnicím stouply příjmy od pojišťoven o dvě procenta a všechny platy zvýšily. Dostatek peněz na platy přičítá ministerstvo úspěchu svých protikorupčních opatření.

Fakultní nemocnice dostaly ke zvýšení platů příkaz od zřizovatele, kterým je ministerstvo. Podle něj mají k tomu dát příkaz svým nemocnicím také kraje. Menší nemocnice mají šetřit na nákupech a investicích, případně jim kraj může dát dotaci.

Na shromáždění pozvala AČMN ministra Leoše Hegera (TOP 09), omluvil se, že má jiný dlouhodobě plánovaný program. Zastoupit by ho měl jeho náměstek Petr Nosek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?