Metabolická ambulance si poradí s močovými kameny

22. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Metabolická ambulance fungující jako jediná ve Zlínském kraji při Oddělení klinické biochemie a farmakologie Krajské nemocnice T. Bati se mimo jiné zabývá léčbou močových kamenů. Ročně jich biochemická laboratoř analyzuje více než tři stovky.


Močové kameny jsou metabolické onemocnění, jehož prvním projevem je často ledvinová kolika. Do metabolické ambulance jsou nejčastěji odesíláni právě pacienti po prodělané kolice. „Pokud při ní pacient vymočí kámen, je odeslaný na rozbor do naší specializované laboratoře, která jako jediná ve Zlínském kraji provádí tohle stanovení. Při prvním vyšetření v metabolické ambulanci jsou potom pacientům vyšetřeny všechny rizikové faktory močových kamenů v krvi a moči. Především stanovení vápníku a parathormonu v krvi k vyloučení onemocnění příštítných tělísek. V moči se stanovují koncentrace kamenotvorných látek – kyselina močová, vápník, oxaláty, a látky, které brání vzniku kamenů – hořčík a citráty,“ uvedl primář Oddělení klinické biochemie a farmakologie MUDr. Tomáš Šálek.

Pacienti jsou do metabolické ambulance nejčastěji odesíláni z urologických ambulancí nebo na doporučení praktických lékařů – nejen ze zlínské nemocnice a Zlína, ale také z Brna, Břeclavi nebo Kyjova. „Léčba zahrnuje změnu životního stylu - především pitný režim s vymočením alespoň 2,5 litru moči za den, omezení solení, snížení nadměrného příjmu masa a uzenin – a také farmakoterapii. Hlavním lékem je podávání draselné soli kyseliny citronové. Jedná se vlastně o přirozenou látku, kterou máme v každé buňce. Působí v moči tak, že váže vápník a vytvoří sůl, která je rozpustná, na rozdíl od jiných solí vápníku, ze kterých jsou složeny močové kameny,“ konstatoval primář Tomáš Šálek.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?