Michael Vít před soudem

30. 1. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 podalo v pondělí obžalobu na bývalého hlavního hygienika ČR Michaela Víta. Policisté jej viní ze zmanipulování zakázky na poradenství, prý způsobil škodu několik milionů. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby muži hrozí od tří do deseti let vězení, řekl ČTK šéf žalobců v Praze 2 Tomáš Bláha. Podle něho se státní zástupce plně ztotožnil s návrhem policie.


Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Vít údajně zadal bez výběrového řízení zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Toho si najal jako externího poradce.

Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, prý vydělal do roku 2009 několik milionů korun. Na stejnou práci má přitom hlavní hygienik na ministerstvu zvláštní odbor. V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová.

Trestní oznámení na Víta podala předloni na jaře organizace Transparency International. Víta, který byl v čele hygieniků od roku 2000, policie obvinila loni v březnu. Od té doby byl na neplacené dovolené, jeho funkci dočasně zastávala jeho zástupkyně Viera Šedivá. V říjnu pak vláda hlavním hygienikem jmenovala šéfa krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valentu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?