Ministerská novela zneužívání pseudoefedrinu neřeší

4. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o léčivech měla konečně vyřešit sporný výdej pseudoefedrinu. Jenže podle České lékárnické komory návrh v předložené formě problému vůbec nepomůže. „I kdyby došlo ke změně zákona v navržené formě, tak se ani nezamezí zneužívání pseudoefedrinu k nelegální výrobě pervitinu,“ okomentoval novelu pro Zdraví.Euro.cz mluvčí komory Aleš Krebs.


Vláda by návrh novely o léčivech měla projednat již počátkem února, ministerstvo jeho prostřednictvím chce zamezit zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog.

(více čtěte ZDE)

I přesto, že ministerští úředníci o návrhu hovořili jako o bezkonfliktním, již nyní je jasné, že ostré debaty odbornou veřejnost teprve čekají.

Česká lékárnická komora je totiž přesvědčena, že tato novela problematickou situaci s prodejem pseudoefedrinu v podstatě neřeší.

„Stále zde zůstává zásadní rozpor mezi zněním zákona a jeho aplikací v praxi. Zákon o léčivech jasně říká, že kategorie výdeje s omezením není určena pro přípravky zneužívané k nezákonným účelům. Výdej přípravků s obsahem pseudoefedrinu by proto měl být vázán pouze na lékařský předpis,“ uvedl Krebs.

Chybí diskuse

Komora je přesvědčena, že návrhu měla předcházet širší, nejen odborná diskuse.

„Zpracování zmíněných údajů bez souhlasu osoby, které se týkají, by rozhodně nemělo být prosazováno tímto velmi zrychleným způsobem. Přestože je tato novela teprve ve fázi přípravy, Státní ústav pro kontrolu léčiv již začal nepřipojené lékárny postihovat a zahajuje s nimi správní řízení,“ domnívá se Krebs.

Pokud by podle něj své síly napnul místo protizákonného sběru dat ke splnění zákonné povinnosti spuštění elektronické preskripce, mohl již systém v souladu s právními předpisy více než rok fungovat.

O novelu jsme žádali několikrát

Ministerstvo sice dříve naznačilo, že komora byla do komunikace zahrnuta, ta ale tvrdí opak.

„Tuto novelu jsme dostali k dispozici až po naší výslovné žádosti směrem k ministerstvu zdravotnictví,“ dodal Krebs.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?