Ministerstvo chce sledovat posudkové lékaře kvůli zneužití dávek

29. 6. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo práce se chystá sledovat rozhodování posudkových lékařů o sociálních dávkách. Podle něj se totiž část těchto podpor vyplácí neoprávněně. Zabránit by tomu měl "nástroj pro odhalování podvodných a chybných případů" v posuzování žádostí o peníze od státu.


Úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) chce kvůli tomu vypsat „nadlimitní veřejnou zakázku“. Drábek o opatřeních má ve středu informovat vládu. ČTK to řekla mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Hodnota nadlimitní veřejné zakázky na službu by činila nejméně 3,236 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Ministerstvo plánuje zahájit zadávací řízení v červenci.

Podle mluvčí úřad nebude kupovat žádné počítače ani programy, pořídí si hotovou službu. Ta by měla fungovat nejpozději od příštího roku. Platit by se měla až z úspor v systému. Plívová dodala, že náklady na provedení zakázky tak pokryje zpočátku dodavatel.

„V rámci činností lékařské posudkové služby jsou prováděny výplaty sociálních dávek, které mají dlouhodobě rostoucí trend, k neúměrnému nárůstu výdajů významně přispívá skutečnost, že část těchto výdajů je vyplácena neoprávněně,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě o materiálu s opatřeními, který by měla ve středu dostat na stůl vláda.

Plívová ČTK řekla, že pořizovaný nástroj by se měl zaměřit třeba na „anomálie v chování a postupech“ posudkové služby. V některých okresech se totiž například častěji než jinde objevují určité diagnózy. Sledování by prý mělo zjistit, zda za větší výskyt choroby mohou nepříznivější podmínky v regionu či rozhodování.

Ministerstvo připravuje víc opatření, kterými chce zabránit zneužívání dávek a podpor. Počítá třeba i se zavedením takzvaných sociálních karet, na které by se peníze od státu vyplácely.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?