Ministerstvo předloží novelu zákona zrušeného ÚS ještě letos

8. 6. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví předloží návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, jejíž část včera zrušil na návrh skupiny senátorů Ústavní soud (ÚS), ve druhé polovině letošního roku. Sdělila to mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.


Rozhodnutí soudu se týká hrazení zdravotnických pomůcek pojišťovnami. Ministerstvo i zdravotní pojišťovny hodnotí pozitivně, že na změnu legislativy soud ponechal 18 měsíců. Senátoři kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady zdravotnických prostředků. Podle nich není průhledný a umožňuje zdravotním pojišťovnám, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí miliardy korun.

Podle soudu do přijetí nové zákonné úpravy trvá zdravotním pojišťovnám povinnost interpretovat napadená ustanovení takovým způsobem, aby se co nejvíce respektovala práva všech dotčených subjektů. Zdravotní pojišťovny rozhodnutí soudu respektují a jsou ochotné na přípravě novely s ministerstvem spolupracovat.

„Nejpodstatnějším sdělením pro VZP a její klienty momentálně je, že ještě déle než rok a půl se na současném stavu vůbec nic nemění,“ řekl Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která má necelých šest milionů klientů včetně státních pojištěnců.

Podle druhé největší, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR, by nová legislativní úprava měla přinést jasnější pravidla pro úhradu zdravotnických pomůcek. Řekla to její mluvčí Hana Kadečková. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je třetí na trhu, se podle mluvčí Elenky Mazurové s některými argumenty navrhovatelů neztotožňuje, nález Ústavního soudu bude respektovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?