Ministerstvo usiluje o to, aby nemocnice neodmítaly pacienty

14. 4. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví svolá ředitele pražských nemocnic, chce zlepšit komunikaci a koordinaci zdravotnických zařízení při příjmu akutních pacientů. Stane se tak na základě středeční události, kdy ženu s otravou postupně odmítlo v hlavním městě sedm nemocnic. Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal novinářům řekl, že z incidentu vyvodí důsledky.


„Považujeme za naprosto nepřijatelné, aby pacient byl vozen záchrannou službou tak dlouhou dobu, která přesahuje jednu hodinu. Vedení ministerstva podniká naprosto konkrétní kroky k tomu, aby se tato situace už nikdy neopakovala,“ řekl náměstek.

Hned v pondělí se sejde se šéfem pražské záchranky Zdeňkem Schwarzem a bude požadovat i vyjádření nemocnic, které pacientku s otravou odmítly. Nejspíš podle něho šlo o komunikační selhání.

„Vedení resortu chce situaci řešit systémově, ne pouze komentovat, co se stalo, ale vyvodit z toho důsledky a vytvořit takovou strategii, aby se komunikace mezi jednotlivými tzv. kontaktními centry, mezi nemocnicemi zlepšila natolik, aby k obdobné situaci už nemohlo dojít,“ řekl náměstek.

Problémy s umístěním pacientů ze sanitek mají hlavně záchranáři v Praze, pražské nemocnice tvrdí, že se to stává jen ve výjimečných případech, kdy mají zcela naplněné kapacity. Vymazal soudí, že problém není v nedostatku akutních lůžek, těch má ČR dost. K počtu lůžek na metabolických jednotkách, kam se snažila záchranka otrávenou ženu předat, se vyjádřit nechtěl, dokud nebude mít více informací od nemocnic.

Náměstek připomněl, že zařízení mají ze zákona povinnost přijmout pacienta v přímém ohrožení života. Když vedoucí výjezdu stav tak vyhodnotí a nemocnice pacienta přesto nepřijme, hrozí jí vysoké finanční sankce.

Ženu otrávenou léky a alkoholem, kterou ve středu z Palmovky v Praze 8 vezla pražská záchranná služba, se po odmítnutí v sedmi nemocnicích podařilo umístit až 83 minut od tísňového volání. Přijala ji metabolická jednotka v nemocnici pod Petřínem.

Problém s umísťováním pacientů do nemocnic mají záchranáři z Prahy i některých dalších větších měst v České republice už roky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?