Ministerstvo zdravotnictví dostalo od ÚOHS pokutu 250.000 Kč

10. 9. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 250.000 korun. Důvodem jsou chyby v zakázce z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc. Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu antimonopolního úřadu.


Ministerstvo zdravotnictví podle zjištění ČTK pokutu zaplatí a pokusí se správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně dosáhnout jejího vrácení.

Do tendru se mohly přihlásit jen firmy, které prokázaly členství v organizaci, jež sdružuje firmy poskytující služby v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů. Tato podmínka ale nebyla podle ÚOHS nezbytná, ministerstvo proto postupovalo diskriminačně.

„Předmět veřejné zakázky mohou splnit stejně dobře ti uchazeči, kteří členy takovéto organizace nejsou,“ uvedl úřad v rozhodnutí.

Postup ministerstva mohl podle úřadu podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Ministerstvo proti pokutě podalo odvolání, které ale předseda ÚOHS Petr Rafaj zamítl jako opožděné. Resort se teoreticky může pokutě ještě bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Rozhodnutí je pravomocné a ministerstvo pokutu musí do 11. října uhradit. „Pokutu zaplatíme a s péčí řádného hospodáře se pokusíme domoci správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně jejího vrácení,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Uvedla, že problém zdědili po předchozích vedeních ministerstva, je to prý jeden z „kostlivců ve skříni“, který musí nynější vedení řešit.

Zakázka je z roku 2009 a její výše nakonec dosáhla 23 milionů korun. Vzhledem k objemu zakázky ministerstvu hrozila pokuta přes jeden milion korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?