Ministerstvo zkoumá případné pochybení šternberské léčebny

9. 7. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se zabývá zjištěními kanceláře ombudsmana, která opakovaně vytýkala Psychiatrické léčebně ve Šternberku nedůstojné zacházení s pacienty či nejasná pravidla v používání omezovacích prostředků. Případ proto v polovině června zveřejnila.


„Ministerstvo zdravotnictví si vyžádalo od vedení léčebny podrobnou vysvětlující zprávu. Zároveň byla podrobná informace zaslaná také kanceláři ombudsmana,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Podle informací, které zatím máme k dispozici, nebyla některá zjištění kanceláře ombudsmana zcela aktuální.

V tuto chvíli očekáváme vyjádření právě ze strany této kanceláře,“ reagoval mluvčí resortu.
Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová poukazovala na to, že jejich úřad upozorňuje léčebnu na nedostatky již od roku 2008.

„Ve šternberském zařízení například dosud chybějí jasná pravidla pro používání omezovacích prostředků, síťových lůžek, psychofarmak apod., s některými pacienty je zacházeno nedůstojně a nejsou respektována jejich práva. Zatímco jiné léčebny dokázaly obdobná pochybení relativně rychle a bezproblémově odstranit, vedení léčebny ve Šternberku kritiku i doporučení k nápravě odmítá,“ popisovala.

Vedení léčebny však výtky jednoznačně odmítlo. Ředitel Vladimír Havlík namítl, že síťová lůžka jsou oficiálně povoleným omezovacím prostředkem a personál je využívá podle stanovených pravidel.

Kancelář ombudsmana kritizovala také to, že na mužském gerontopsychiatrickém oddělení, kde jsou ložnice pacientů v prvním patře a ostatní zázemí v přízemí, musejí pacienti celý den trávit v přízemí a nemají možnost jít během dne do svého pokoje.

„Tyto okolnosti jsme však již změnili,“ reagoval ředitel Havlík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?