Ministr: Nemocnice zastoupí praktici. Lékaři z Vysočiny: Nevíme, jak na to

8. 1. 2011 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger se domluvil s praktickými lékaři a ambulantními specialisty, že převezmou pacienty nemocnic, z nichž odejdou lékaři v rámci odborářské protestní akce s názvem Děkujeme, odcházíme.


Oslovení praktičtí lékaři na Vysočině však o žádné domluvě nic nevědí a ani nemají konkrétní představu, jak by tato výpomoc měla v praxi fungovat.

„Nemám o tom žádné informace, slyším to poprvé od vás,“ řekla praktická lékařka Jitka Mlýnková z Jihlavy. Podobně hovoří lékař Ivo Krinke. „Tápu jako vy, nevím, jakým způsobem bychom to mohli dělat,“ řekl. Na otázku, jestli si dovede převzetí nemocničních pacientů představit, pak Krinke odpověděl: „Technicky v žádném případě ne, kapacitně snad ano.“ „Každý máme své pacienty, ale něco se udělat dá. Nedovedu si ale představit, že by v čekárně přibylo padesát nebo sto nových pacientů,“ řekla Mlýnková.

Ambulance nestačí

Druhým problémem pak není ani tak odbornost praktických lékařů, ale jejich technické možnosti. Nemají totiž takové technické vybavení jako nemocnice. Určitě by nemohli provádět operace a jiné složitější úkony. „Předpokládám, že bychom předepisovali léky. Nevím, co jiného. Určitě nemůžeme vyšetřovat, nejsme kardiologové nebo ortopedi,“ uvažuje Jitka Mlýnková. „Myslím, že by se jednalo o různé odběry a kontroly na ambulancích,“ myslí si lékař Krinke. Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák nemá signály o tom, že by lékaři chtěli zavřít ambulance na podporu nemocničních lékařů a jejich platových požadavků. „Rozhodně nezavřeme ordinace a o pacienty se určitě postaráme, pokud nám pojišťovny tuto péči zaplatí a nebudou nám srážet platby kvůli překročení limitů,“ potvrdil Šmatlák.

Možnost, že by se o nemocniční pacienty, které nebude mít kdo ošetřit, postarali praktičtí lékaři, zmínil také ve středu hejtman Vysočiny Jiří Běhounek po jednání s řediteli pěti nemocnic na Vysočině. Sešli se proto, aby vznikl krizový plán, jak problém s odchodem necelých čtyř stovek nemocničních lékařů řešit. „Já jsem přesvědčen, že je to jejich povinnost. A panu ministrovi prý slíbili maximální výpomoc,“ řekl hejtman k otázce pomoci praktických a ambulantních lékařů. Sám Běhounek je lékařem a i přes výkon hejtmanské funkce jej lze spatřit v bílém plášti na pelhřimovské ortopedii. Jak dodal, kraj nemá žádnou pravomoc privátní lékaře jakkoliv řídit. Takže se na ně hejtman může obrátit pouze formou prosby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?