Mladí lékaři tu chtějí pracovat, ale finanční ohodnocení je odrazuje

7. 1. 2011 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Veřejností otřásá téma hromadného odchodu mladých doktorů do zahraničí. Ti jsou v České republice se svými podmínkami nespokojeni. Petici "Děkujeme, odcházíme" podepsalo již více než čtyři tisíce lékařů. V čem tkví tento nepříznivý trend?


Je to opravdu jen otázka finančního ohodnocení?
A co si o tom myslí ti, kteří medicínu nebo jiné obory teprve studují? Na to se ptal Pražský deník.
Odpovídala studentka Lékařské fakulty univerzity Karlovy Jana Hnídková.

Na kolik si myslíte, že je aktuální tvrdit, že vystudovaní medici budou skutečně ve velkém odcházet do zahraničí?

Vsoučasné době je to těžké odhadnout. Všichni čekají, jak nakonec dopadnou výpovědi a jestli se něco zásadního stane. Pravdou ale je, že téměř každý student uvažuje o odchodu do ciziny a celá řada jich dělá patřičné opatření. Odjíždí na erasmus do Německa, snaží se získat praxi v německým nemocnicích a kdo zatím neumí německy, chodí na kurzy. Nyní je trend jezdit do zahraničí na všelijaké stáže i programy. Pro mladé lidi není problém odjet do ciziny, mají již zkušenosti a vědí, že jazyk takový problém není. Jsou schopni se přizpůsobit. Ale většině se odcházet samozřejmě nechce, mají zde své rodiny, přátele, ale za tak malé peníze se nikomu pracovat také nechce. Vrátit se mohou kdykoliv, tak proč to nezkusit.

Není to trochu nefér? Vystudují kvalitně v Čechách a pak půjdou léčit lidi do ciziny?

Anení trochu nefér, že medici vystudují tak těžkou školu, straví nad knihami mnoho času a jejich práce neni dostatečně ohodnocena? Nehledě na obrovskou zodpovědnost, kterou na sebe dobrovolně vzali a kterou si mnoho lidí ani dostatečně neuvědomuje. Jinak já osobně jsem pro zpoplatnění VŠ, ale ne v tom případě, že poté budu několik let vydělávat na její zaplacení

V čem tkví podle vás hlavní problémy českého zdravotnictví?

Těch problémů je celá řada. Je potřeba změnit celý systém zdravotnictví v ČR. Medicína jde strašně rychle dopředu, jsou nové léky, nové metody, přístroje, ale nejsou na to peníze. Ke všem pacientům se tyto novinky nedostanou, protože pojišťovny to neproplácí. Je to jako u zubaře, amalgámovou plombuvámpojišťovna zaplatí. Pokud chcete něco lepšího, musíte si to zaplatit sami. Něco obdobného by mělo být i u lékaře. Lidé by měli převzít větší zodpovědnost za své zdraví.
Navíc lékaři nemají v současné době čas na pacienty.
Spoustu času stráví papírováním. Téměř každý doktor si stěžuje, že jsou spíše sekretářky než doktoři.Vněkterých státech mají na tuto administrativu jiné zaměstnance, jinak finančně ohodnocené a lékařům zbude více času na pacienty a státu více peněz pro lékaře. Je to složitá problematika a nevyřeší se běhemjednoho roku. Ale je nezbytně nutné nějaké změny provést.

Jsou i jiné důvody, proč se mladým v českém zdravotnictví nelíbí…

České zdravotnictví je dle mého názoru jedno nejlepší ve světě. Myslím, že lékaři jsou rádi, že zde mohou pracovat. Každý, kdo vystuduje medicínu, má rád tento obor a rád by v něm pracoval. Největší problém pro mladé lékaře je finanční ohodnocení. Pro to, aby si vydělali více peněz velice často slouží a nemají příliš volného času. Jiný větší problém v českém zdravotnictví nevidím.

Co byste tedy primárně změnila?

Změnila bych systém pojištění a finanční ohodnocení lékaře.

Máte také „zaječí úmysly“?

Uvažuji o tom.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?