MZ chce letos zpřísnit dohled nad zdravotními pojišťovnami

5. 1. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce letos zpřísnit dohled nad zdravotními pojišťovnami, spravedlivěji oceňovat nemocniční péči platbami za diagnózu (DRG) a růst platů lékařů a dalších pracovníků. Chystá i zákon o veřejných neziskových nemocnicích, úpravu postgraduálního vzdělávání lékařů, protikuřácký zákon či novelu tzv. konopné vyhlášky.


Zpřísnění dohledu nad zdravotními pojišťovnami má přispět ke zprůhlednění finančních toků. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) toho chce dosáhnout tzv. transparenční novelou. Pojišťovny by musely zveřejňovat na internetu smlouvy s lékaři a nemocnicemi a poskytovat data ministerstvům zdravotnictví a financí. Novela jim má zakázat nábor pojištěnců přes cizí firmy a snížit příděl do rezervních fondů.

Spravedlivější ocenění nemocniční péče má být výsledkem projektu DRG restart, který ministerstvo spustilo koncem roku 2014. Sběr dat z nemocnic a jejich zpracování potrvají dva až tři roky, pak by měl vzniknout předvídatelný, stabilní a průměrným nákladům odpovídající systém úhrad.

Ministerstvo loni slíbilo jednat s odbory o růstu platů o dalších pět procent, pokud i letos potrvá zvýšený výběr pojistného a zafungují opatření ke zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví. Zdravotníci dostali od ledna přidáno pět procent, odbory žádaly deset procent.

Zákon o veřejných neziskových nemocnicích má přinést nemocnicím moderní právní formu, podle níž se budou moci efektivně řídit. Nemocnice budou zvýhodněny daňově i v získání smlouvy se zdravotní pojišťovnou, zaměstnancům dá norma základní jistoty, včetně platových.

Úprava postgraduálního vzdělávání má podle ministerstva přinést „revoluci“ v české medicíně. Zákon by měl například omezit počty výkonů nutných pro získání atestace a lékaři by měli větší část vzdělávání mít místo ve fakultních v regionálních nemocnicích.

Tzv. protikuřácký zákon by měl omezit dostupnost tabákových výrobků a alkoholu pro děti a mládež a rozšířit počty míst, kde kouření bude zakázáno. Zákaz by měl nově platit například v restauracích či barech, kde se podává jídlo.

Novela konopné vyhlášky má stanovit podmínky pro předepisování, přípravu, výdej a používání konopí a zvýšit maximální dovolené množství předepsaného konopí pro jednoho pacienta na měsíc z 30 na 180 gramů. Ministerstvo také chystá novelu zákona o léčivech, kterou chce zamezit vývozu levnějších léků, které pak chybějí českým pacientům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?