MZ chce spořit hlavně slučováním institucí, které řídí

28. 2. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce dosáhnout úspor hlavně slučováním institucí, které řídí, a také sloučením dvou zdravotních pojišťoven. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň v reakci na úsporná opatření, na nichž se shodla porada ekonomických ministrů.


Ministerstvo pro letošní rok už zastavilo investice.

Ročně hospodaří úřad se zhruba šesti miliardami korun. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard korun, většinu ale spravují zdravotní pojišťovny.

Ekonomičtí ministři se dnes dohodli na tom, že kvůli slabšímu výkonu ekonomiky budou letos ve státním rozpočtu zmrazeny výdaje zhruba za 23 miliard korun. Mimo jiné stoupne DPH, u léků by ale měla DPH zůstat na nynějších 14 procentech.

„Počítáme se sloučením Ústavu zdravotnických informací a statistiky s Koordinačním střediskem pro resortní informační systémy a připravujeme sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou,“ upřesnil mluvčí.

V plánu je podle něj také sloučení brněnského Centra transplantační a kardiovaskulární chirurgie s Fakultní nemocnicí u svaté Anny, v jejímž areálu centrum je, a sloučení 14 ředitelství zdravotních ústavů do dvou.

S úsporami v rámci ministerstva už se podle mluvčího příliš nedá počítat. Stavy zaměstnanců byly už dřív výrazně sníženy, na ministerstvu pracuje necelých 400 lidí, větší propouštění se tedy nechystá.

Ministerstvo podle mluvčího usiluje o úspory také ve fakultních nemocnicích, které zřizuje. Pro letošní rok zastavilo investice a pokračuje v protikorupčních opatřeních, která jen za loňský rok přinesla úsporu téměř jednu miliardu korun.


Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?