MZ: Fakultní nemocnice záplavami ohroženy nejsou

4. 6. 2013 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice nejsou podle náměstka ministra zdravotnictví Ferdinanda Poláka záplavami ohroženy. Ministerstvu dvakrát denně hlásí, zda se jich záplavy týkají a kolik pacientů převzaly ze zasažených nemocnic. Ministr Leoš Heger (TOP 09) poděkoval záchranářům i zdravotníkům za pomoc při evakuaci, poděkoval také hygienikům za ochranu zdraví obyvatel. Lidem z oblastí záplav slíbil, že jim ministerstvo bude pomáhat.


V neděli evakuovala pražská nemocnice Na Františku 79 pacientů do nemocnic zřizovaných ministerstvem, včera holešovické centrum Iscare Lighthouse oznámilo, že odkládá kvůli povodňové situaci operace. Ženy na odběr vajíček předává jinam. Embrya připravená k použití se zmrazují. ČTK to řekl ředitel centra primář Jaroslav Hulvert. Centrum je v záplavové zóně nedaleko Vltavy, která rychle stoupá.

Nemocnice Na Františku, která je přímo na nábřeží Vltavy, čeká na rozhodnutí krizového štábu, zda má napustit do kotelny čistou vodu, přetlak zabrání zaplavení nemocničních prostor vltavskou vodou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) informovala, že v pondělí ráno dočasně zavřela kvůli stoupající hladině Vltavy pobočku v Kralupech nad Vltavou a v Sokolovské ulici v Praze. „Klienti VZP mohou k vyřízení svých záležitostí využít kteroukoli jinou pobočku, kromě těchto dvou funguje všech 180 poboček,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Informace dostanou klienti na infolince 952 222 222.

VZP se podle mluvčího rozhodla kvůli hrozbě výpadků elektrického proudu v centru Prahy postupně přepnout aplikace ze svého datového centra v Praze 1 do datového centra ve výše položené části Prahy. „Jde o preventivní krok, který má zabránit výpadku aplikací a ztrátě dat v případě, že by se situace nadále zhoršovala,“ uvedl Tichý.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) rozhodla, že svým pojištěncům z oblastí záplav uhradí očkování proti hepatitidě A a B a proti některým dalším infekčním nemocem. S potvrzením o úhradě od praktického lékaře, který očkování provedl, může klient přijít na kteroukoli pobočku. Peníze dostane složenkou nebo na svůj účet, sdělil ČTK ředitel VoZP Karel Štein, který dopisem o nabídce informoval hejtmany postižených krajů.

Náměstek ředitele nemocnice Na Františku Vladimír Juřina ČTK řekl, že v neděli zvládli evakuaci pacientů za dvě hodiny 15 minut.

Pacienty z Františku přijaly ostatní pražské nemocnice. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová ČTK řekla, že převzali 15 pacientů. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke uvedla, že přijali devět pacientů. Bulovka podle mluvčího Martina Šalka přijala tři pacienty.f

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?