MZ představí plány na historicky první reformu psychiatrie

4. 10. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Plány na historicky první českou reformu psychiatrické péče za využití fondů EU představí dnes ministerstvo zdravotnictví. Pokud se mu podaří dotace vyjednat, mohly by v letech 2014 až 2020 do oboru plynout evropské peníze.


Česko konzultuje chystanou reformu s evropskými odborníky, na dnešní tiskové konferenci vystoupí expert Světové zdravotnické organizace Roberto Mezzina.

Na podporu reformy chystají organizace pečující o lidi s duševním onemocněním na 10. října happening před ministerstvem.

Podle Evropské komise je psychiatrie ve většině evropských zemí finančně podhodnocena. Ministerstvo chce dotace využít na zmodernizování léčeben, podporu komunitní péče a prevenci. S odborníky se chce domluvit na tom, zda se budou rušit lůžka, restrukturalizovat oddělení nebo zavírat celé léčebny a jak se v návaznosti na to bude rozvíjet komunitní péče.

Na koncepci má ministerstvo letošní a příští rok, přípravu zaplatí z takzvaných norských fondů. Chce také udělat první kroky reformy, aby pak prostředky EU dávalo už do kvalitního systému.

Do psychiatrické péče plynou necelá čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, evropský standard je mezi šesti až osmi procenty. Potřeba této péče přitom stoupá, jak přibývá lidí s psychickými potížemi a chorobami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?