MZ prověřilo postup Nemocnice Na Homolce a schvaluje ho

21. 5. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví prověřilo postup Nemocnice Na Homolce (NNH) a schvaluje ho, řekl ČTK první náměstek ministryně Marek Šnajdr. Na nemocnici podal v úterý lidovecký poslanec Ludvík Hovorka trestní oznámení kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku a pletich při hospodářské soutěži.


Prý osoby spojené s NNH z ní vyvádějí majetek do soukromých rukou. Ředitel NNH Vladimír Dbalý obvinění odmítl, všechna opatření podle něj vedou k úsporám.

„Nemocnice na tom ušetřila asi 30 milionů korun, které mohla investovat do péče. Myslím, že to je správný krok, a nevidím důvod, proč na něm cokoli měnit, když prošel výběrovým řízením, firma má reference, měla nejnižší cenu a má i jasného vlastníka,“ řekl Šnajdr.

Nechal si prý předložit všechna dostupná fakta o ekonomickém outsourcingu, takže si potvrdil, že v nemocnicích je naprosto běžné, že se outsourcují agendy jako vedení účetnictví, úklid či údržba.

Kvůli Hovorkově kritice nebude ministerstvo Dbalého odvolávat z funkce. „Je to fáma. Nemocnice platí včas, je v zisku 60 milionů korun,“ vysvětlil podporu řediteli Šnajdr.

Hovorka současně podal podnět na Nejvyšší kontrolní úřad, aby se zabýval hospodařením nemocnice. „Analytické oddělení se zabývá tím, jestli spadá tato nemocnice do jeho působnosti,“ uvedl Hovorka, když informoval o tom, že podal trestní oznámení.

„Já myslím, že je zbytečné naskočit na jednoznačnou snahu poslance Hovorky se před volbami na poslední chvíli zviditelnit,“ reagoval Šnajdr.

Hovorka tvrdí, že skupina několika lidí se objevuje ve statutárních orgánech dceřiných společností nemocnice i ve firmách, kterým nemocnice přiděluje zakázky. Podle něj je to vyvádění prostředků veřejného zdravotního pojištění, které tak putují do soukromých kapes.

Jako příklad uvedl to, že činnost celého ekonomického úseku nemocnice je outsourcována společností Bialešová s.r.o., přitom Emilie Bialešová je současně jednatelkou jedné z dceřiných společností nemocnice.

Dále upozornil na kauzu nákupu Gama nože, podle něj nebylo vypsáno výběrové řízení, zakázka byla zadána jednomu zájemci.

Uvedl také, že zadávání tendrů pokračuje. Bylo prý vypsáno výběrové řízení na komplexní IT služby za 415 milionů korun bez DPH, řádově o 40 milionů korun ročně více oproti současnému rozpočtu oddělení IT.

„Všechna manažerská opatření, která vedení nemocnice činí, jsou v souladu se zákonem, snižují náklady na správu nemocnice a zvyšují objem peněz, který je možné věnovat na lékařskou péči,“ reagoval Dbalý.

Hovorka chtěl kvůli svým podezřením svolat zdravotní výbor sněmovny, předseda Jaroslav Krákora (ČSSD) zasedání nesvolal, ministryně Dana Jurásková byla tou dobou v cizině. Hovorka od ministerstva dostal písemnou odpověď. Z ní podle něj vyplynulo, že jde o pilotní projekt, takže si myslí, že jde o přípravu na „řešení tunelování fakultních nemocnic“.

Šnajdr se dnes pozastavil nad tím, že by to, že jiná firma zpracovává pro nemocnici faktury, mohl někdo považovat za privatizaci. „Zdravý selský rozum říká, co to je za privatizaci, jestliže píše faktury do počítače vlastní zaměstnanec nebo druhá firma,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?