Mzdy lékařů v nemocnicích Pardubického kraje výrazně vzrostly

8. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve většině z pěti nemocnic, které patří Pardubickému kraji, minulý rok vzrostly základní mzdy lékařů, někde až o 31 procent. V Chrudimské nemocnici dosáhly téměř 48.000 korun.


Výjimkou je Litomyšlská nemocnice, kde se základní platy meziročně ve statistikách snížily o čtyři procenta, což bylo způsobeno velkým podílem takzvaných ostatních osobních nákladů na mzdách.

Pokud by se totiž započetla i tato složka, která obsahuje platby za přesčasy a služby, byly by příjmy lékařů výrazně vyšší.

Téměř o třetinu se zvedly mzdy lékařů v Chrudimské nemocnici, s průměrnou hodnotou 47.960 korun jsou nejvyšší z pěti nemocnic kraje. „Přistoupili jsme na personální politiku individuální zainteresovanosti lékařů na hospodaření jejich oddělení, což se odrazilo v pohyblivé složce mzdy,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Vondráček.

Podle něj se zmíněný přístup osvědčil a bude se uplatňovat i nadále s tím, že část ohodnocení zaměstnanců bude záviset i na kvalitě poskytovaných služeb. Nemocnice díky vyšším platům omezila fluktuaci zdravotníků do větších zdravotnických zařízení.

Pardubická krajská nemocnice měla vloni zdánlivě nejnižší mzdy lékařů ze všech pěti nemocnic, v průměru dosáhly 36.570 korun. Po započtení ostatních osobních nákladů však průměrná hodnota vyskočila na 53.644 korun.

Výši platů chce nemocnice udržet i letos, už kvůli zamezení odchodu zdravotníků například na lépe placená místa ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Objem peněz na mzdy bude stejný i letos. Kraj nám loni dal na mzdy jednorázově pět procent a to my zachováme,“ řekl ředitel nemocnice Josef Šimurda.

Všechny přesčasy započítává zvlášť Litomyšlská nemocnice, z čehož vychází zdánlivý meziroční propad platů lékařů. „To je ovšem mzda za osm hodin práce, vše ostatní se řeší jinými smlouvami. Ve výsledku tak průměrný příjem našich lékařů minulý rok činil více než 52.000 korun,“ řekl ČTK ředitel Libor Vylíčil.

Pardubický kraj minulý rok poskytl nemocnicím na pětiprocentní růst platů všech zaměstnanců 98 milionů korun, mzdy se v celkovém průměru zvýšily o 11 procent. „Kvůli nižším daňovým příjmům jim letos už přidat nemůžeme, je v jejich kompetenci, zda k navýšení platů přistoupí,“ řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová.

Vysokou úroveň platů chce zachovat například Orlickoústecká nemocnice. „Krajské navýšení o pět procent jsme dali do tarifů, abychom dokázali, že stabilizaci myslíme vážně,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Procházka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?