Na Bruntálsku vzniká nové centrum geriatrické a paliativní péče

28. 11. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pracovišti krnovské nemocnice ve Městě Albrechtice na Bruntálsku, které pečuje o vážně nemocné seniory, vzniká nové centrum geriatrické a paliativní péče. Určeno bude starším pacientům nebo těm, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou.


Cílem centra je vytvořit těmto lidem v závěru života důstojné sociální a zdravotnické zázemí, řekla ČTK mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

„Chceme jít cestou neustálého zlepšování a zvyšování kvality poskytované péče i pro velmi staré pacienty a pacienty, u kterých bohužel není naděje na uzdravení,“ vysvětlil důvody vzniku centra ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Při budování centra, které by se mohlo otevřít příští rok v srpnu, se počítá se vznikem meditačních pokojů, zázemím pro setkávání pacienta s rodinou, ale i s vybudováním nadstandardních pokojů či společenské místnosti. „Díky modernizaci vzniknou také pokoje pro rodinné příslušníky, aby mohli být v užším kontaktu se svým nemocným či dokonce umírajícím blízkým,“ uvedla Kijonková.

Mluvčí připomněla, že u dlouhodobě ležících pacientů je velmi důležitá hygiena. Kvůli lepšímu komfortu proto v zařízení přibudou nová koupací křesla, která usnadní manipulaci s pacienty, a také nová lůžka. Snížit jakékoli riziko přenosu nákazy by měla pomoci zařízení, která bezpečně, hygienicky a rychle zlikvidují nemocniční odpad.

Náklady na vybudování pracoviště, které vzniká přestavbou současných prostor, přesahují 36 milionů korun. Většinu peněz, a to 23 milionů korun, nemocnice získá z programu mezinárodní spolupráce, takzvaného Švýcarsko-českého projektu. Zbytek uhradí z vlastních prostředků.

Podle mluvčí peníze nebudou směřovat jen do stavebních prací či dodávky zdravotnických přístrojů, ale zhruba půl milionu korun bude určeno také na vzdělávání personálu.

„Nové centrum krnovské nemocnice ve Městě Albrechtice bude mít také speciální místnosti pro různé kurzy a vzdělávání v oblasti péče o pacienty v seniorském věku. Nebudou zdaleka určeny jen personálu, ale budou je moci navštěvovat i rodinní příslušníci, kteří potřebují odborné rady stejně jako pochopení a podporu zdravotníků. Vzdělávací kurzy zdravotnického personálu v oblasti fyzioterapie a ošetřovatelství významně přispějí ke zkvalitnění péče o dlouhodobě ležící pacienty,“ uvedla mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?