Na jihu Moravy se systém vracení poplatků změní až od března

29. 1. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích pod správou Jihomoravského kraje se praxe odpouštění poplatků změní od března. Původně chtěli krajští radní nový model začít uplatňovat od února, nakonec se však na mimořádném zasedání dohodli jen na změně v poplatcích za položku na receptu.


Od února lidé v lékárnách krajských nemocnic nebudou poplatky platit a získávat je obratem darem zpět, ale obdrží na nákup slevu. Podobně postupují některé soukromé lékárny. Kraj dnes změny zveřejnil v tiskové zprávě.

Na kraji chtěli do konce ledna vyřešit, zda se při proplácení poplatků přikloní k plzeňskému modelu, nebo ne. Úpravy chystají kvůli výzvě ministerstva vnitra, které jihomoravský způsob vracení poplatků považuje za protizákonný.

Krajští radní s tím nesouhlasí. Tvorba nového modelu však nakonec potrvá déle, bude se řešit i to, zda kraj bude lidem vracet poplatky na pohotovosti.

Například v Brně ji poskytuje Úrazová nemocnice spravovaná Brnem. Zástupci města však už dřív odpouštění poplatků odmítli. Ani jedna z městských nemocnic na to nemá peníze, řekl nedávno primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Podle zákulisních informací z jihomoravského hejtmanství se tvorba nového modelu protáhla, protože radním se zdá plzeňský způsob pro jih Moravy nevhodný. Je administrativně náročný, protože nemocnice a kraj evidují, kolik na poplatcích jednotliví pacienti zaplatili, a po čase jim peníze posílá.

Mohou si vybrat, zda je chtějí na účet nebo složenkou. Většina volí druhou možnost, čímž opět rostou náklady. V Plzni loni na poplatcích vrátili kolem deseti milionů korun, na jihu Moravy je částka asi pětinásobná.

Lidé navíc na peníze musejí čekat. Na kraji se proto uvažuje, že by se peníze vracely lidem přímo v nemocnicích v den návštěvy. Jak, radní Oldřich Ryšavý prověřuje.

Na jihu Moravy vracejí lidem poplatky v osmi nemocnicích, čtyři z nich disponují nemocniční lékárnou. Možnosti využívají asi dvě třetiny pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?