Na letní tábor by podle Senátu mohly i neočkované děti

17. 3. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování by podle Senátu nemělo být podmínkou pro účast dítěte ve škole v přírodě nebo na letních táborech. Předpokládá to senátorský návrh novely o ochraně veřejného zdraví, s nímž se horní komora ztotožnila.


Chce také z půl milionu na 30.000 korun snížit maximální výši pokuty pro mateřské školy, které by přijaly neočkované dítě.

Novelu nyní dostane k posouzení vláda a Sněmovna, která loni obdobné senátní úpravy ve vládní novele odmítla. Pod aktuální senátorskou předlohu se podepsala téměř polovina všech senátorů ze všech frakcí.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nestraníků uvedla, že cílem novely není vyřešit otázku povinnosti či dobrovolnosti očkování, ale napravit dvě nelogičnosti stávajícího zákona. Podle senátorky není důvod, proč by se neočkované děti nesměly účastnit škol v přírodě, když se po zbytek školního roku běžně pohybují mezi svými vrstevníky.

Senátorka ČSSD a někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová k další části novely potvrdila, že až půlmilionová pokuta za přijetí neočkovaného dítěte do mateřské školy je nepřiměřeně vysoká. Podle předkladatelů by byla pro školky likvidační.

Podobné úpravy Senát prosazoval loni v létě ve vládní novele zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna ale tehdy tyto úpravy odmítla. Senát tehdy navíc požadoval z novely odstranit ustanovení, podle kterého nebude hlukem hudba při venkovních produkcích. Do zákona se přes nesouhlas horní komory dostalo také právo hygieniků vstupovat do soukromých bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?