Na nemoci cévní soustavy umírá téměř polovina Čechů

26. 8. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětitýdenní vyšetření pro lékařskou studii MONICA v Pardubickém kraji začnou 12. října. Pacienty bude vyšetřovat tým odborníků z Centra kardiovaskulární prevence 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze.


Studie MONICA byla zahájena v roce 1985 jako celosvětová epidemiologická studie s cílem dokumentovat vývoj nemocnosti kardiovaskulárních chorob a její vztah k rizikovým faktorům a prevenci.

„Ve většině zemí byla studie v polovině devadesátých let ukončena. V České republice, kde se rychle měnil životní styl a kde po roce 1989 začala výrazně klesat úmrtnost na srdečně cévních onemocnění, však studie pokračovala pod názvem post-MONICA,“ přiblížil historii studie Jan Bruthans z Centra kardiovaskulární prevence.

DEVĚT OKRESŮ BYLO VYBRÁNO DO STUDIE

Do studie bylo vybráno devět okresů, mezi nimiž je od začátku i ten pardubický. Z něj bude zvoleno 900 osob ve věku 25 až 64 let, kteří obdrží dopis od své zdravotní pojišťovny, v němž jim bude nabídnuta účast ve studii.

„Svou účast potvrdí odesláním korespondenčního lístku, který bude k dopisu přiložen. Poté se s nimi zdravotnický tým individuálně dohodne na datu vyšetření,“ vysvětlil Deníku Jan Bruthans.

Vyšetření trvá přibližně tři čtvrtě hodiny. Skládá se z dotazů na dosavadní zdravotní stav a změření některých tělesných parametrů, například krevního tlaku, výšky, váhy a vyšetření krevního vzorku.
„Studie je přínosem nejen pro české zdravotnictví, ale hlavně pro účastníky samotné.

Lékař posoudí pacientův současný zdravotní stav a také riziko vzniku či dalšího průběhu srdečně cévních onemocnění. Ve spolupráci s odborným lékařem pak bude případně navrhnuta další léčba,“ uvedl Jan Bruthans.

V úmrtnosti obyvatel České republiky lze pozorovat dlouhodobý trend, kdy přibližně 50 procent úmrtí mají za příčinu nemoci oběhové soustavy.

ZDRAVOTNÍ PÉČE SE VÝRAZNĚ ZLEPŠILA

„Za posledních pětadvacet let se výrazně zlepšila zdravotní péče, zvýšila naděje dožití a lidé žijí zdravěji.
I přesto však na srdečně cévní choroby umírá 43 procent mužů a 52 procent žen. V Evropě jsme tak horším průměrem,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?