Na operace mozku jsou největší mistři ve Střešovicích

5. 10. 2010 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Na supermoderním operačním sále, na kterém právě tři neurochirurgové Ústřední vojenské nemocnice operují pacientovi nezhoubný mozkový nádor, jsou obrovské dveře a na nich velký nápis: magnetická rezonance.


Od speciálního operačního mikroskopu, díky kterému lékaři mohou s milimetrovou přesností mozkový nádor vyříznout, se dá k magnetické rezonanci dojet s celým operačním stolem po speciálních kolejích kolem několika obřích obrazovek za jedinou minutu. Velký tunel s magnetickou rezonancí za operačním sálem je přitom zatím největší chloubou neurochirurgie v pražských Střešovicích.

„Intraoperační magnetická rezonance má obrovský význam. Ve chvíli, kdy si lékař není jist, jestli nádor vyndal celý, tak přejede s operačním stolem do magnetické rezonance a vyšetří pacienta s otevřenou hlavou. Když zjistí, že tam zbytek nádoru je, tak ho okamžitě rozpozná a odstraní. Dříve jsme kontrolovali operovaný nádor na magnetické rezonanci až druhý den. A když se ukázalo, že tam část nádoru zůstala, tak jsme nemocného operovali znovu nebo jsme tam zbytek museli nechat,“ vysvětluje přednosta Neurochirurgické kliniky pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Vladimír Beneš, proč tunel s magnetickou rezonancí výrazně snižuje riziko, že bude muset pacient jít na operaci mozku znovu.

Specialisté na mozek i cévy

Benešova klinika i díky speciální magnetické rezonanci s přehledem vyhrála hlasování lékařských špiček o nejlepší neurochirurgickou kliniku v Česku. Podobná novinka je v Česku už jen v pražské Nemocnici Na Homolce, která skončila v hlasování lékařských kapacit hned za ÚVN. „Homolka má podobnou magnetickou rezonanci jako my, ale jde o jednodušší systém. V současné době máme na magnetické rezonanci odoperováno nejvíc lidí na světě, takže s tím jezdíme přednášet po celé zeměkouli,“ popisuje ve své zeleně vymalované kanceláři plné diplomů Vladimír Beneš.

Kromě operací mozku dělají neurochirurgové v ÚVN prakticky všechny druhy neurochirurgických operací. „Určitě patříme do světové špičky v léčbě zúžených tepen na krku i v ošetřování cévních výdutí. Na úrovni světového standardu jsme i v léčbě nádorů podvěsku mozkového. V posledních letech jsme se velmi zlepšili i v neurochirurgii páteře,“ vypočítává Beneš.

Ve Střešovicích udělají neurochirurgové za rok přes 2,5 tisíce operací, což je nejvíc v České republice. „Velký počet operací s sebou nese klid, rutinu a žádné nebezpečí pro pacienty, což je nesmírně důležité,“ vysvětluje Beneš. Jeho specialitou je zejména léčba mozkových cévních deformací mozku a mozkových cévních výdutí. To je malý váček v cévě, který může prasknout a krvácet do mozku. „Máte dvě možnosti: buď otevřít hlavu chirurgicky a výduť uzavřít titanovou svorkou, nebo přes tříslo a všechny tepny dostihnout tenkým katetrem vnitřkem tepny vlastní výduť a vyplnit ji spirálkami,“ popisuje Beneš.

Kdo dál? Homolka i Liberec

Jedinou oblastí neurochirurgie, kde zřejmě není vojenská nemocnice mezi českými klinikami jednoznačně první, je onemocnění míchy a páteře. Stejně kvalitně ji dělají neurochirurgové na pražské Homolce. V Liberci zase minimálně stejně, ne-li lépe, operují první dva krční obratle.

„Docent Suchomel z Liberce je evropská třída v neurochirurgii celé páteře a první dva obratle dělá asi lépe než my,“ uznává Beneš.

On sám operuje jednou až dvakrát týdně. A zbývají na něj většinou ty nejtěžší případy. „Zrovna v úterý operuji cévní deformaci na míše jednomu dítěti. Před podobnými operacemi, které mohou rozhodnout o tom, jestli to dítě bude nebo nebude chodit, ještě pořád bývám nervózní,“ připouští Beneš.

Střešovická klinika kromě operování zároveň vychovává mladé neurochirurgy z první lékařské fakulty. „Ta je jedinou fakultou, která má výuku neurochirurgie jako samostatného oboru,“ říká sedmapadesátiletý prošedivělý muž oblečený v bílém plášti a černých kalhotách.

Když ve Střešovicích mladý neurochirurg vystuduje, otevírá mu to cestu do světa. „Kdokoli projde naším výukovým programem, může jít s papírem od nás léčit do celé Evropy a vyjma USA do celého světa,“ připomíná Beneš.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?