Na pravidelnou prevenci k zubaři chodí jen 40 procent předškoláků

3. 6. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pravidelnou prevenci k zubaři chodí podle ankety mezi pražskými stomatology jen 40 procent dětí v předškolním věku. Výsledkem je, že každé čtvrté dítě už v raném věku má čtyři kazy a víc. Zubní zdraví malých dětí mají v rukou výhradně rodiče. Neuvědomují si, že péče o chrup již u předškoláků je klíčová pro budoucí vývoj jejich zubů, řekl ČTK pražský zubař Jan Stuchlík.


Malé děti se podle něj musejí naučit starat o chrup od malička. První preventivní prohlídku u zubaře má dítě mít už v prvním roce života, mezi šestým a dvanáctým měsícem, pak dvakrát ročně až do 18 let. Rodiče si stěžují, že je obtížné najít zubaře, který by se malým dětem věnoval.

„Když dítě chodí do zubní ordinace a ještě mu nevrtáme kazy, nezafixuje si v souvislosti se zubařem obvyklá traumata,“ uvedl Stuchlík s tím, že dentální klinika, kde působí, zařídila jednu ordinaci rovnou jako zábavný dětský svět. „Vychováváme si tak věrného klienta odmalička,“ řekl.

První dětský chrup je sice dočasný, ale plní důležité funkce. Především jde o zachování a vytváření místa pro stálé zuby. „Pokud se mléčný zub musí kvůli kazu předčasně odstranit, posouvá se celý chrup dopředu. Mezera, která je vyhrazena pro stálý zub, se zužuje. Druhý zub pak pro svůj správný vývoj nemá dost prostoru,“ vysvětlil lékař.

Pokud je na zubu neléčený kaz, je podle Stuchlíka pravděpodobné, že infekce se posune do lůžka, kde je už připraven zub stálý. Ohrožen je vývoj korunky stálého zubu.

Zubní lékaři upozorňují také na význam každodenní ústní hygieny u předškoláků. Rodiče nechávají malé děti čistit si zuby samotné. Dítě si sice zvykne na kartáček v ústech a pravidelnou hygienu, podle Stuchlíka to ale nestačí. Malé dítě není schopné vyčistit si zuby tak, aby byly opravdu čisté. „Je proto vhodné, aby jim pomáhali s čištěním rodiče,“ doporučil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?