Na Vysočině přibylo případů klíšťové encefalitidy i boreliózy

1. 8. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Případů klíšťové encefalitidy na Vysočině letos do pátku meziročně přibylo o čtvrtinu na 24, a lymské boreliózy dokonce o více než 100 procent na 160 nemocných. Aktivita klíšťat je i díky teplé zimě nadprůměrně vysoká.

ČTK to řekla epidemioložka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Jeden člověk na Havlíčkobrodsku na encefalitidu zemřel.

Hygienici na Vysočině evidují od začátku roku do konce července o pět více případů onemocnění klíšťovou encefalitidou než loni. Nejvíc lidí, a to osm, onemocnělo na Žďársku. Lymskou boreliózou, kterou také přenášejí klíšťata, onemocnělo letos už 160 lidí, loni jich bylo 78. Česká republika je podle Dvořákové mezi zeměmi Evropské unie na prvním místě v počtu onemocnění klíšťovou encefalitidou. Kraj Vysočina je od roku 2006 v počtu případů klíšťové encefalitidy každoročně na druhém místě v Česku za Jihočeským krajem.

Během prázdnin a dovolených lze očekávat, že kontaktů lidí s infikovanými klíšťaty bude přibývat. „Lidé by proto stále měli dbát na prevenci. Vedle používání repelentů a vhodného oblečení je důležité hlavně očkování,“ řekla Dvořáková. Očkování je možné absolvovat celoročně u praktických lékařů nebo v očkovacím centru Avenier v Jihlavě.

Hygienici letos na Vysočině testovali klíšťata s cílem zjistit míru promořenosti virem klíšťové encefalitidy a bakteriemi lymské boreliózy. V 21 z 29 vytypovaných lokalit byla prokázána bakterie Borrelia burgdorferi způsobující lymskou boreliózu. „Oproti roku 2015 proto na Vysočině došlo k dramatickému nárůstu tohoto nebezpečného onemocnění,“ řekla Dvořáková.

Virus klíšťové encefalitidy nebyl zachycen ani v jedné z kontrolovaných lokalit. Přesto v létě onemocnění klíšťovou encefalitidou na Vysočině stále narůstá. „V rizikových oblastech je totiž infikována virem klíšťové encefalitidy pouze část klíšťat, maximálně pět procent. Geografická distribuce těchto infikovaných klíšťat se může v rámci regionu dramaticky lišit i na velmi malé vzdálenosti, takže riziko onemocnění klíšťovou encefalitidou hrozí, byť v menším rozsahu,“ uvedla epidemioložka.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky – únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování zatím není.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?