Na záchrance v Hradci Králové chystají babybox

9. 9. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový babybox namontovali včera na budovu Zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové zástupci společnosti Ludvíka Hesse, která tato zařízení v České republice provozuje. Provoz babyboxu začne 19. září.


Včera tam technici zařízení, do kterého matky mohou odkládat své nechtěné právě narozené děti, namontovali, do provozu ho uvedou 19. září. V kraji jsou babyboxy ještě v Náchodě a v Trutnově. V Hradci tak začne fungovat v pořadí šestačtyřicátý babybox v Česku. O jeho instalaci se hodně zasadil ředitel zdravotnické záchranné služby, kterou zřizuje Královéhradecký kraj. Také radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková instalaci babyboxu podpořila.

Hradec byl totiž předposledním krajským městem, kde babybox chyběl. „Už několik let bojuji o to, aby babybox byl i v Hradci. Dokonce nedávné spuštění babyboxu v Trutnově bylo trošku trucpodnikem vůči Hradci,“ řekl Hess a dodal, že jak minulý, tak současný ředitel hradecké fakultní nemocnice nejsou velkými příznivci babyboxů.

Leoš Heger míní, že matky, které si přejí nechtěné dítě nějakým způsobem zaopatřit, mají víc možností, než jen babybox. „Navíc naše údaje, byť neoficiální, vypovídají o tom, že ve východních Čechách se v posledních třech letech žádný mrtvý novorozenec neobjevil. Investice a nezbytná péče o babybox se proto nejeví jako opodstatněné a ušetřené peníze lze využít i ve prospěch dětí podstatně líp,“ míní dnešní ministr zdravotnictví.

V Českých Budějovicích je nemocnice taky proti

Také v Českých Budějovicích, které po 19. září budou posledním krajským městem bez babyboxu, prý jeho zřízení naráží na nezájem nemocnice. Babyboxy jsou zařízení, do nichž mohou matky anonymně odložit své čerstvě narozené děti, o něž nechtějí nebo nemohou pečovat, ale nechtějí je ani ohrozit na zdraví. „V okamžiku, kdy matka vloží dítě do babyboxu, spustí se signalizace. Zároveň se teplota v babyboxu začne zahřívat z osmadvaceti na sedmatřicet stupňů, což je průměrná teplota lidského těla. V některých nemocnicích dávají ještě pro jistotu do babyboxů deku nebo plenku. Ale lékaři by měli ihned na signál reagovat a dítě z babyboxů vyndat,“ říká Petra Zahrádková, které zastupuje firmu Teletech plus servis, jež babyboxy vyrábí. Naposledy odložila své dítě do babyboxu neznámá žena toto pondělí v Teplicích. Stalo se pětapadesátým dítětem odloženým do babyboxů v Česku a zároveň prvním dítětem odloženým takto v Teplicích. Je to chlapec, váží tři a půl kila a měří 52 centimetrů. V nemocnici mu dali jméno Michal Pondělíček. V Královéhradeckém kraji je babybox ještě v Náchodě. Má umožnit odložení dítěte i ženám z Polska, kde jsou přísnější zákony o potratech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?