Nad VZP by kvůli IZIP prý mohla být vyhlášena nucená správa

15. 5. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) by mohla být podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců vyhlášena nucená správa, pokud dala dvě miliardy bez výběrového řízení za relativně málo funkční projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.


VZP si podle Dostála měla elektronizaci zajistit sama, ne přes externí firmy. Úvahy o uvalení nucené správy ministerstvo odmítlo, správní rada prý situaci vyřeší.

„Vzhledem k částce by mohlo jít o závažné nedostatky v činnosti VZP. Ministerstvu zdravotnictví zákon dává pravomoc buď závazně nařídit VZP zlepšit situaci, anebo uvalit nucenou správu, která pak místo ředitele a správní rady vše dá do pořádku,“ řekl.

„Ministerstvo v tuto chvíli rozhodně neuvažuje o uvalení nucené správy na VZP. Tato možnost je dána jen za zákonem daných podmínek, které nebyly naplněny. Ministerstvo si je jisto, že stávající situaci samozřejmě vyřeší správní rada naprosto standardním způsobem,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Ke kauze IZIP chce ČSSD svolat sněmovní komisi. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dává přednost tomu, aby možné úniky peněz vyšetřila policie. Také Dostál soudí, že pokud byl zásadně porušen zákon o veřejných zakázkách, je to záležitost pro policii.

Platforma zdravotních pojištěnců i po problémech s elektronickými zdravotními knížkami podporuje elektronizaci českého zdravotnictví. „Je potřebná a úsporná a také je naší právní povinností vzhledem k předpisům o mobilitě pacientů,“ řekl Dostál.

Elektronizace by měla pokračovat v projektu, který zajistí účast lékařů a bude otevřený pro všechny pojištěnce. IZIP byl jen pro klienty VZP a podporu zdravotníků nezískal. Zaregistrovalo se jich sice asi 20.000, každý za to měl od VZP 5000 korun, aktivně psaly do zdravotních knížek jen 3000. Projekt stál VZP 300 milionů korun ročně.

Náboráři IZIP za klienta získaného pro VZP od jiné zdravotní pojišťovny dostávali 800 korun. Uvádí se to v odpovědi VZP pro senátorku Alenu Dernerovou, která chtěla vědět, za co VZP společnosti IZIP platí.

„Pokud jde o projekt IZIP, domníváme se, že jde o myšlenku původně dobrou, nicméně manažersky nezvládnutou,“ uvedl. Podle Dostála lze jen doufat, že VZP nepodepsala smlouvy, které by vedly k arbitráži proti ČR. VZP má 51 procent akcií, zbytek drží švýcarská firma pro jiného vlastníka.

Kauza podle Dostála ukázala, že je nutné zvýšit veřejný dohled nad VZP. Správní rada jmenovaná politickými stranami to nezajistila, proto se její složení musí změnit. Platforma je podle Dostála připravena spolupracovat s ministerstvem na modelech, kdy by se do správních rad volilo jako do krajských zastupitelstev nebo parlamentu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?