Náhrady za výdělek po úrazu či nemoci z povolání se zvýší

9. 12. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Náhrady za ztrátu výdělku kvůli pracovnímu úrazu či nemoci z povolání i příspěvky pro pozůstalé po lidech, kteří zahynuli v práci, se příští rok zvýší. Průměrný výdělek před nehodou, z něhož se částky počítají, by se měl zvednout o 1,6 procenta stejně jako důchody.


Nařízení o valorizaci projednala vláda. Stejná úprava se týká náhrad policistů, hasičů či celníků a pozůstalých po nich.

Náhrady za ztrátu výdělku se vypočítávají z průměrného výdělku před úrazem či zjištěním nemoci z povolání a z příjmu, který má člověk po nich. Zaměstnavatel pak rozdíl musí dorovnat. Podobně se postupuje při stanovení náhrady výživy pro pozůstalé v případě, že pracovník na následky úrazu či nemoci z povolání zemřel. Pokud před smrtí zajišťoval výživu jedné osoby, náhrada představuje polovinu průměrného výdělku, u více lidí je to 80 procent.

Zaměstnavatelé musí mít pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu či nemoci z povolání. Z něj se náhrady vyplácejí, kryje i valorizaci. Ta by podle zjištění ministerstva práce měla vyjít na 2,4 milionu korun.

Odškodné pro pracovníky a pozůstalé vláda zvyšuje svým nařízením. Dosud jich vydala 22. Naposledy je valorizovala letos v lednu. Průměrný výdělek se upravil o 0,4 procenta.

Náhrady kvůli úrazu ve službě či nemoci z povolání se na základě návrhu ministerstva vnitra zvedají i policistům, hasičům, celníkům, příslušníkům vězeňské služby, inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Upraví se i příspěvek na výživu pozůstalých. Valorizace průměrného příjmu jako základu pro výpočet dosáhne také 1,6 procenta.

Zvedá se také příspěvek na pomník či desku, který se od roku 2003 nezměnil. Činí 20.000 korun. Nově by mohl dosáhnout až 40.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?