Nahrazení papírových receptů elektronickými možná povinné nebude

17. 1. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři možná nebudou mít ze zákona povinnost předepisovat od roku 2015 léky až na výjimky elektronicky. Proti tomuto požadavku Sněmovny se dnes postavili senátoři z ústavně-právního výboru na návrh jeho předsedy Miroslava Antla (za ČSSD). Podle odpůrců by téměř úplné zrušení papírových receptů přineslo v praxi problémy, nejisté jsou prý i deklarované miliardové úspory.


Místopředseda výboru Vladimír Plaček (ČSSD) poukázal na to, že elektronickou podobu mělo ročně jen 250.000 receptů, zatímco 74 milionů bylo tradičních papírových. S elektronickou podobou by podle kritiků měli problémy senioři i lékaři v jejich věku. Podle zástupců ministerstva zdravotnictví je málo elektronických receptů kvůli tomu, že lékaři k jejich používání nejsou nijak motivováni a záleží jen na jejich dohodě s pacienty.

Povinné využívání elektronického receptu vložila Sněmovna na návrh svého zdravotnického výboru do vládní novely o léčivech, jejímž účelem bylo hlavně ochránit české pacienty před padělky léků. Vládní návrh vycházel z evropských předpisů. Zastánci si od zavedení povinných elektronických receptů slibují úspory až dvou miliard korun ročně. Zmizí podle nich také falešné recepty. Výjimky pro použití papírových receptů by mělo stanovit vyhláškou ministerstvo zdravotnictví.

Vládní předloha počítala s tím, že farmaceutické firmy budou zodpovědné za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz. Novela také upravuje účinnější a efektivnější možnost postihu v případech, kdy se léky prodávají na tržištích nebo v zásilkovém prodeji na internetu, aniž jsou dodržena pravidla zásilkového výdeje. Sankce za porušení zákona mohou činit až 20 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?