Nájem nemocnic: chaos a odpor

14. 9. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak v minovém poli si nyní musí připadat vedení koalice ČSSD a KSČM v Karlovarském kraji. Záměr pronájmu nemocnic v Sokolově, Chebu a Karlových Varech totiž vyvolal ostré výhrady a karlovarský i chebský odpor. S pronájmem nemocnice tak souhlasí pouze Sokolov. A navíc se hroutí dosud křehká krajská koalice.


Komunisté totiž s pronájmem třech nemocnic nesouhlasí. Vedení chebské radnice bylo rozhodnutím kraje o pronájmu tamní nemocnice nemile zaskočeno.

„Je dost překvapivé, že se tak závažné informace dozvídáme z médií,“ uvedl chebský místostarosta Michal Pospíšil (ODS). „Ihned jsme napsali dopis generálnímu řediteli Karlovarské krajské nemocnice Zdeňku Horákovi.“ Horák Chebským slíbil schůzku.

„Ta by se měla uskutečnit v úterý,“ podotkl místostarosta. Změny se představitelům Chebu nelíbí. „Už jsme podnikli nějaké kroky v českoněmecké spolupráci. Je ale logické, že je teď německá strana zmatená,“ dodal Pospíšil s tím, že je otázkou, zda jsou za plánovanými kroky pouze úspory.

Proti pronájmu karlovarské nemocnice se zase postavil primátor Werner Hauptmann (ODS). „Jsem zklamán a rozladěn. Uplynul rok od chvíle, kdy se ukončila debata o zrušení karlovarské nemocnice a výstavbě nové na zelené louce a už je to tady znovu. Nemám žádné oficiální informace, jak by byla zajištěna zdravotní péče, nebylo žádné jednání. Je to zase víření vody, aniž to bylo projednáno dopředu,“ zdůraznil.

Dodal, že kraj musí karlovarský magistrát seznámit se svou vizí o fungování zdravotní péče. „Nejde přece jenom o Karlovy Vary, zdejší nemocnice má spádovost pro sto tisíc lidí. Nikdo z nás si pronájem nepřeje,“ doplnil. Jediný, kdo s pronájmem nemocnice nemá problémy, je starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Tamní zdravotnické zařízení hodlá kraj od 1. ledna příštího roku pronajmout firmě Nemos, která už vlastní ostrovskou nemocnici, a Sokolovské uhelné. Tito ekonomicky silní partneři by Sokolovským vyhovovali. O pronájemci karlovarské nemocnice kraj zatím definitivně nerozhodl, ale údajně má zájem firma Progress Medical.

„Nikdy jsem neřekl, že chceme pronajmout nemocnice společnosti Progress Medical, pouze jsem uvedl, že jsme s nimi, podobně jako s dalšími firmami, v jednání. S Progress Medical jsme pokročili nejdále a podle podkladů, které jsem od nich dostal, a nezávislých referencí, jež mám k dispozici, tuto společnost za neprůhlednou a nedůvěryhodnou nepovažuji,“ uvedl Václav Larva (ČSSD), krajský radní pro zdravotnictví. Ten už pro Deník jednou uvedl, že je nutné uvažovat o pronájmu všech částí Karlovarské krajské nemocnice, tedy i nemocnice v Karlových Varech a Chebu.

Britský Progress Medical je připraven podle Zdeňka Možíška, předsedy představenstva, do rozvoje karlovarského zdravotnictví investovat. „Dlouhodobě vyjadřujeme zájem o spolupráci s představiteli kraje na řešení obtížné situace v krajském zdravotnictví. Opakovaně a jednoznačně jsme deklarovali, že disponujeme jak odbornou kapacitou, tak kapitálovými zdroji k tomu, abychom mohli realizovat eventuální projekt dlouhodobého rozvoje krajských nemocnic,“ uvedl.

Podle Josefa Novotného (ČSSD), hejtmana Karlovarského kraje, je nejprve nutné vyhodnotit fungování pronájmu nemocnice v Sokolově a pak lze připravovat pronájmy dalších nemocnic. „My jsme zkoušeli převést nemocnice zpět na nezisková zdravotnická zařízení, ale situace je neprůchodná. Nemocnice i po pronájmu budou pod kontrolou kraje, budeme mít své páky v dozorčích orgánech,“ uvedl. S pronájmem všech tří nemocnic mají ale potíže komunisté.

„Je to citlivá záležitost. Pokud bychom souhlasili, pak porušíme své předvolební sliby. Z neziskových činností bychom šli do podnikatelského prostředí a my musíme ve veřejné správě zajistit kompletní poskytování zdravotních služeb,“ uvedl Jaroslav Borka, hejtmanův náměstek.

Podle něj je KSČM ochotna udělat jediný ústupek, a to souhlasit s pronájmem sokolovské nemocnice. „Jinak nemáme důvod cokoliv měnit, “ dodal Borka, podle něhož je pronájem všech nemocnic mezním bodem, za který by KSČM už nešla. V tom případě by komunisté zvažovali, zda by v současné krajské koalici zůstali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?