Nákupy nemocnic jsou často předražené

3. 8. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí (MF) uvažuje o tom, že kvůli častým podezřením z úmyslného předražování přístrojů, které si pořizují veřejná zdravotnická zařízení, by v Česku mohla vzniknout závazná databáze obvyklých cen těchto přístrojů.


Právu to sdělil mluvčí MF Ondřej Jakob. Existence průběžně aktualizovaného internetového cenového katalogu by do budoucna mohla zamezit podobným pochybnostem, které v posledních letech provázely například nákupy některých zdravotnických přístrojů a zařízení severočeských nemocnic zastřešovaných akciovou společností Ústeckého kraje - Krajskou zdravotní.

V ní samotné a v jí spravovaných nemocnicích se má už tento týden postupně rozběhnout audit poradenské firmy Deloitte, který se má na objednávku MF zaměřit právě na ekonomickou výhodnost nákupů zdravotnických přístrojů. Expertní stanoviska podle informací Práva nezávisle vypracovávají také odborníci z ČVUT.

Lékaři by vznik katalogu uvítali

„Uvažuje se o tom, že na základě výsledků auditu společnosti Deloitte by bylo vhodné zvážit zpracování takového katalogu, který by mohl sloužit při dalších nákupech zdravotnické techniky nejen nakupujícím, ale i řídícím a kontrolním orgánům,“ uvedl Jakob.

Jak dodal, případné zpracování cenové databáze by zřejmě mohlo být v kompetenci ministerstva zdravotnictví. To se sice zatím k návrhu nevyjádřilo, nicméně myšlenka vzniku jednotného katalogu, jenž by stanovoval cenové rozpětí, ve kterém lze přístroj či zařízení koupit, si už rychle získává podporu lékařů. Podle nich by tak zdravotnická zařízení mohla ušetřit stamilióny korun.

„V případě, že by v ČR existoval on-line katalog, měly by jednoznačně vymizet nesolidní kompletátorské (překupnické) firmy, které by pak nemohly zdůvodnit, proč jimi přeprodávané výrobky jsou o třetinu nad cenovým rozpětím. Prostě by neprodaly ,“ řekla Právu dětská neuroložka Alena Dernerová, která především za své postoje v kauze Krajské zdravotní získala od Lékařského odborového klubu Cenu za statečnost.

Zdravotnická zařízení by pak podle ní ušetřila obrovské částky, které nyní jdou často jen na úplatky. „Jako lékařka, zdravotník i občan se nemohu smířit s tím, jak se rozkrádají veřejné peníze a jak se nám zdravotníkům a lidem obecně pak říká, že pro nás, na naše platy, příjmy, důchody atd., nejsou peníze,“ zdůraznila Dernerová.

Čeští ministerští úředníci se přitom mají kde inspirovat. Ve světě se totiž takováto průběžně aktualizovaná cenová databáze ve zdravotnictví již běžně používá. „Good price list“ či „fair market value“ využívají lékaři a zdravotnická zařízení například v USA nebo ve Velké Británii.

Evropské dotace jsou na Ústecku v ohrožení

Tam má databázi pod dozorem státní Národní zdravotnická společnost, kterou přímo kontroluje ministerstvo zdravotnictví. Kdo by se pořizovací cenou dostal nad ty, které jsou v katalogu, vystavil by se riziku postihu britských úřadů.

Společnost Krajská zdravotní usiluje o evropskou dotaci 420 miliónů korun na již realizované projekty. Modernizace jejích zdravotnických zařízení proběhla v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a v Chomutově.

MF kvůli údajně předraženým nákupům některých zdravotnických přístrojů a zařízení a způsobů výběru dodavatelů provádí již několik měsíců vlastní mimořádný audit na úřadu Regionální rady severozápad, která čerpání evropských peněz posvětila.

Pokud by kontroly potvrdily, že zdravotnické přístroje jsou skutečně až o třetinu předražené, jak tvrdili někteří lékaři a poslanci, s vidinou dotací by se pak nemocnice musely definitivně rozloučit a veškeré náklady spojené s pořízením přístrojů by musel nést Ústecký kraj.

Audit zjistil nedostatky závažnějšího typu

Velký rozruch vyvolal například nákup magnetické rezonance, za kterou Krajská zdravotní dala přes 48 miliónů korun. Přitom srovnatelný přístroj koupila pražská nemocnice Na Homolce za 25 miliónů. Podle expertů ČVUT na oceňování zdravotnické techniky se pak pořizovací cena v případě Krajské zdravotní určitě neměla dostat přes 33 miliónů.

Jak Právu řekl dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, kontrola MF na úřadu regionální rady již odhalila „nedostatky závažnějšího typu“. „Audit ještě nebyl uzavřen, proto není možné sdělovat žádné výsledky,“ reagovalo na tuto informaci ústy mluvčího Jakoba MF.

Mluvčí nicméně potvrdil, že audit společnosti Deloitte v Krajské zdravotní, v jejímž vedení jsou severočeské špičky ODS a ČSSD - René Budjač a spojenec bývalého předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka Petr Benda, bude zahájen tento týden. „Předpokládá se provést šetření i u příslušných nemocnic,“ dodal Jakob.

Problémy s nevýhodnými nákupy jsou ale i jinde. Pro údajně předražený nákup přístrojů pro chebskou nemocnici podal nedávno trestní oznámení na neznámého pachatele Karlovarský kraj. Zdůvodnil to tím, že anesteziologické přístroje stály až o 1,4 miliónu korun více než jiné srovnatelné přístroje na trhu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?