Naváže ve vývoji aplikací pro SÚKL znovu Aquasoft?

17. 2. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví včera oznámil, že SÚKL může znovu nakládat s většinou e-aplikací od firmy Tronevia. Jejich použití mu v prosinci 2015 zakázal soud. SÚKL začne na aplikacích spolupracovat s novou společností. Zřejmě jí bude Aquasoft, která pro SÚKL vyrobila kontroverzní Centrální úložiště dat.


Kromě eReceptu

„SÚKL se odvolal proti předběžnému rozhodnutí firmy ohledně Tronevia, kde Městský soud v Praze svým rozhodnutím zakázal SÚKL používat elektronické aplikace, které pro SÚKL firma Tronevia vyvinula. Dne 9. 2. nabylo právní moci usnesení Vrchního soudu v Praze, který osm z devíti dotčených aplikací pro SÚKL uvolnil a zrušil předběžné opatření Městského soudu. SÚKL může s těmito aplikacemi znovu nakládat,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Jedinou aplikací, jejíž používání má SÚKL nadále zakázáno, je aplikace eRecept. Jak dále ministr uvedl, shodl se s ředitelem SÚKL Zdeňkem Blahutou, že „cesta zpět už nevede“ a SÚKL bude zajišťovat e-aplikace jinými cestami, protože Tronevia se podle Němečkových slov ukázala jako nepříliš spolehlivý partner.

Jak zjistila redakce Zdravotnictví a medicína, již minulý týden byla na půdě SÚKL oznámena spolupráce s novým dodavatelem aplikací pro zdravotnictví. Měla by jí být společnost Aquasoft.

Centrální úložiště do týdne

Firma Aquasoft není ve spolupráci se SÚKL nováčkem. V roce 2008 vyhrála soutěž na tvorbu odborníky kritizovaného Centrálního úložiště dat, za nějž obdržela 30 milionů. Z auditu, který zadal exministr zdravotnictví Leoš Heger v roce 2014, vyplynulo, že Aquasoft vyvinula, otestovala a předala na klíč vytvořený software k elektronickému receptu za osm dní od podpisu smlouvy.

Auditoři z toho vyvodili, že k faktickému předání díla v uvedených termínech buď nedošlo, nebo předané části svou kvalitou neodpovídaly fakturované ceně, nebo bylo dílo realizováno už před podpisem smlouvy.

Do roku 2014 působil ve společnosti Aquasoft jako obchodní ředitel Miroslav Petrík, přítel tehdejší náměstkyně ministerstva zdravotnictví Markéty Hellerové a bývalý ředitel nemocnice Benešov z let 2005-2008. Jeho jméno je spojováno s policií vyšetřovanými zlatými padáky pro něj a jeho dva náměstky, kteří si na odchodnou nadělili 4 miliony, přestože se nemocnice topila v dluzích.

Ministr zdravotnictví dnes pravděpodobně situaci IT problematiky SÚKL ozřejmí na jednání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?