Nejdražší nemocnice je v Karviné. Kolik dostanou za pacienty jinde?

27. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
"Asi to není úplně v pořádku, mělo by se začít pátrat po důvodech. Něco takového nemůžeme podporovat," reagoval na zjištění HN náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Karvinská nemocnice se hájí, že je hodně specializovaná.


Zatímco v Karviné inkasují od VZP za pacienta s mrtvicí 24 442 korun, nejdražší z fakultních nemocnic – Motol – dostává 18 449 korun. Jde přitom o největší českou nemocnici s šedesátkou špičkových klinik a oddělení, na jejichž lůžkách ročně léčí kolem 70 tisíc pacientů.

Karvinská hornická nemocnice se však hájí. „Jsme hodně specializovaná nemocnice. Ročně děláme kolem 300 operací na páteři, u kterých jsou pacientům implantovány drahé materiály. To tvoří podstatnou část plateb od pojišťovny, a nemocnici z toho nezůstává nic, musíme zaplatit dodavatelům,“ vysvětluje Jarmila Nováková z ekonomického oddělení nemocnice, jejíž vlastník je anonymní.

„Kromě toho u jiných pojišťoven máme úhrady spíše průměrné,“ dodává. S odvoláním na smluvní vztah však nechtěla být konkrétní.

Podle poradce ministra zdravotnictví Pavla Vepřeka však pro tak velké rozdíly v platbách není vysvětlení.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?