Nejlepší sestry roku dnes v Praze převzaly ocenění

29. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Soutěž, která se snaží ocenit práci zdravotních sester, porodních asistentek, zdravotnických asistentů a dalšího nelékařského zdravotnického personálu, se konala už posedmnácté.


Nejlepší sestrou v ošetřovatelské péči se stala staniční sestra Jitka Coufalová z ostravské fakultní nemocnice. Ocenění pro sestru roku 2016 v oblasti managementu a vzdělávání získal Jiří Čáp z Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Za celoživotní přínos porota ocenila porodní asistentku Marii Volkovou z rýmařovské nemocnice. Předávání cen se konalo dnes večer v Hudebním divadle Karlín v Praze.

Sestra roku

Vítězka první kategorie Jitka Coufalová pracuje 24 let jako dětská sestra a v posledních devíti letech na pozici staniční sestry Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Fakultní nemocnice Ostrava. Kromě toho působí jako mentor odborné praxe pro sestry a záchranáře Ostravské univerzity a je členkou nemocniční psychosociální intervenční služby, jež pomáhá lidem, kteří se musejí vyrovnat s nemocí, náročnou léčbou nebo se smrtí někoho z blízkých. „Jitka pečuje o pacienty, neustále se vzdělává, účastní se konferencí, zajímá se o nové metody v ošetřovatelské péči a spolupracuje při jejich uvedení do praxe. 'Její' oddělení je vždy výkladní skříní Kliniky dětského lékařství,“ uvedli v medailonku pořadatelé soutěže.

V kategorii, která oceňuje hlavně vzdělávací, manažerskou či vědeckovýzkumnou činnost zdravotníků a zdravotnic, uspěl Jiří Čáp. Do zdravotnictví vstoupil před 23 lety, v současnosti zastává pozici vrchní sestry Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Transplantačního centra IKEM. Vychoval řadu studentů, přednáší na kongresech, publikuje odborné práce a podílí se na grantových projektech. V roce 2002 pracoval tři měsíce v armádní polní nemocnici v Kábulu.

Za celoživotní přínos v ošetřovatelství obdržela cenu porodní asistentka Marie Volková, která 38 let pracuje v rýmařovské nemocnici. „Gynekologie a porodnictví je Mariiným životem. Pro své oddělení získala v roce 2004 titul Baby Friendly Hospital. I po ukončení činnosti gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Marie zůstala tomuto oboru věrná. Vede předporodní kurzy a tělocvik pro těhotné,“ uvedli pořadatelé.

Nejvíce hlasů ve veřejném hlasování mezi sedmi finalisty vybranými porotou získala vedoucí sestra ortopedického oddělení Nemocnice Hořovice Andrea Růžičková. Stala se tak vítězkou kategorie Sestra mého srdce. Růžičkovou, která ve zdravotnictví pracuje 20 let, její kolegové označují za pracovitou, spolehlivou, empatickou, pozitivní, vlídnou a usměvavou ženu.

Novinkou letošního ročníku byla kategorie nejlepší zdravotnická škola, v které zvítězila Vyšší zdravotnická škola a Střední zdravotnická škola v Hradci Králové.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v roce 2015 v tuzemském zdravotnictví 82.688 pracovních úvazků zdravotních sester a porodních asistentek. Jejich průměrný plat činil 28.491 korun. Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byla 29.320 Kč.

Na nedostatek sester si stěžují především nemocnice a další lůžková zařízení, odkud zdravotnice kvůli náročnosti profese odcházejí především do ambulancí. Podle údajů ÚZIS z prosince 2015 chybělo v Česku téměř 3300 sester na plný úvazek, z toho téměř polovina v nemocnicích.

Zvýšení počtu sester si ministerstvo zdravotnictví slibuje od novely zákona, která má jejich vzdělávání zjednodušit. Nově už by nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Návrh by měla v dubnu schválit Sněmovna. Motivovat sestry v nemocnicích chce ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) také zvýšením příplatků od letošního července.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?