Největšími změnami prošly v Karlovarském kraji sociální služby

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pronájem sokolovské nemocnice soukromé firmě bylo zřejmě nejvýznamnějším rozhodnutí Karlovarského kraje ve zdravotnictví za poslední čtyři roky.


Střední školství, do kterého kraj za vlády koalice ČSSD a KSČM hodně investoval, se ale kvůli odporu měst zásadní změny struktury nedočkalo. Rozvoj zažily sociální služby, které získaly na svou činnost evropské dotace.

Po sloučení všech nemocnic v majetku Karlovarského kraje, v Karlových Varech, Sokolově a Chebu, do jedné akciové společnosti, kraj rozhodl o pronájmu sokolovské nemocnice soukromé firmě Nemos, která provozuje i nemocnici v Ostrově. Ta uzavřela spolupráci se Sokolovskou uhelnou, s jejíž pomocí naplánovala velké investice do areálu. Zprvu snadné řešení ztrátovosti nemocnice se ale neobešlo bez problémů, například jestli bude kraj muset po skončení pronájmu investice zaplatit.

Hospodaření dvou zbývajících nemocnic ve správě Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se od nástupu nového vedení pod Luďkem Nečesaným zlepšuje, a to i přesto, že jeho tým nastoupil v době protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Za poslední měsíce KKN uvádí vyrovnané až mírně ziskové hospodaření.

Změnami prošly sociální služby. Karlovarský kraj byl jedním z prvních, který využil možnosti získat prostředky Evropské unie na Individuální projekt pro oblast poskyzování služeb sociální prevence ve výši 290 milionů korun. Následovaly pak i další evropské prostředky.

„Celkem se nám podařilo dostat do kraje během čtyř let zhruba půl miliardy korun na sociální služby. Díky tomu se vytvořila síť služeb. Do budoucna ale kraj čeká, jak dopadne jednání se státem o tom, kdo by po skončení evropských dotací měl financování služeb převzít,“ řekl ČTK hejtmanův náměstek Miloslav Čermák (ČSSD).

Mění se také péče o klienty, kteří už neobývají uzavřená sociální zařízení, ale bydlí v běžných bytech a mají jen podporu sociálních pracovníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?