Některé nemocnice nezvýší platy o deset procent, ale méně

2. 1. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé nemocnice nezvýší od ledna platy lékařů a sester o deset procent, jak schválila vláda, ale méně.


S desetiprocentním růstem počítají zpravidla fakultní nemocnice a nemocnice zřizované kraji. Peníze navíc, které mají nemocnice dostat podle nové úhradové vyhlášky, někde nebudou stačit a některá zařízení budou muset růst platů dotovat z jiných zdrojů. V části nemocnic také dosud není ukončeno kolektivní vyjednávání, není tedy jasné, jak platy porostou.

Zaměstnancům Krajské nemocnice Liberec stoupnou příští rok mzdy o 6,5 procenta. Důvodem je podle ředitele Luďka Nečesaného mimo jiné nedostatečné navýšení financí podle úhradové vyhlášky. Nemocnice by potřebovala o 20 milionů více, než dostane. Část peněz z navýšení úhrad od pojišťoven totiž nemocnice vydá i na nezdravotnický personál, který má tarif na úrovni minimální mzdy. I ta se od ledna zvyšuje. Podle ředitele se nemocnice pokusí najít rezervy uvnitř tak, aby nakonec zvedla mzdy o deset procent.

V městské nemocnici v Jilemnici na Semilsku jednání ještě zcela neskončila, zařízení zatím počítá se sedmiprocentním růstem stejně jako v městské nemocnici v Semilech. Zhruba o osm procent navýší příští rok platové tarify svých zaměstnanců jihočeské nemocnice, o konečné podobě ještě jednají s odbory.

S desetiprocentním nárůstem počítají ve Středočeském, Plzeňském, Moravskoslezském i Jihomoravském kraji či na Vysočině. V některých nemocnicích ale náklady na zvýšení mezd, které se v jednotlivých krajích pohybují v řádech desítek až stovek milionů korun, budou muset hradit i z jiných zdrojů. Peníze z úhradové vyhlášky na to nestačí.

Například čtyřem nemocnicím akutní péče a dvěma nemocnicím následné péče, které zřizuje Plzeňský kraj, bude chybět dohromady asi 23 milionů korun. V Hodoníně očekávají ztrátu 11 milionů korun, kterou chtějí pokrýt buď snížením počtu zaměstnanců, omezením nutných oprav či menšími nákupy, což může mít podle ředitelky hodonínského zařízení Věry Dostálové negativní dopad na úroveň poskytování zdravotní péče. Miliony budou chybět i menším zařízením v Ústeckém kraji. Peníze z úhradové vyhlášky nebudou stačit ani pražským nemocnicím Na Homolce a Thomayerově nemocnici.

Naopak v některých nemocnicích v Olomouckém kraji vzrostou platy více než o deset procent. V Nemocnici Šumperk se mohou těšit na dvanáctiprocentní navýšení. Kroměřížská a Vsetínská nemocnice zase zvedly platy svých zaměstnanců už na konci letošního roku. Fakultní nemocnice Plzeň chce přidat i nezdravotnickému personálu.

Desetiprocentní růst platových tarifů zdravotníků v nemocnicích schválila od ledna 2017 vláda. Kraje se zavázaly, že mzdy se zvýší ve všech jimi zřizovaných zdravotnických zařízeních. Opatření má pomoci udržet mladé lékaře a sestry v Česku.

I po zvýšení mezd se ale některé kraje budou s nedostatkem zdravotníků potýkat. V nemocnicích Královéhradeckého kraje chybělo v polovině prosince 40 lékařů a dalších 90 lidí v nelékařských profesích, z toho 68 sester. Vedení kraje už loni spustilo program stipendií pro studenty lékařských fakult, kteří se závažou k tomu, že budou po skončení školy působit v hradeckém kraji. Podobný program chystá v příštím roce i Vysočina.

Platy lékařů a sester se mezi jednotlivými nemocnicemi výrazně liší. Třeba průměrný plat lékaře v nemocnici zřizované Moravskoslezským krajem je zhruba 68.000 korun, u sestry je to asi 25.500 korun. Ve Fakultní nemocnici Ostrava mají lékaři průměrný hrubý plat téměř o 10.000 vyšší, sestry mají víc zhruba o 7000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?