Němeček chce zvýšit platbu za státní pojištěnce ze 780 na 845 Kč

21. 3. 2014 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje od července zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce ze 780 na 845 korun. Chce tak nemocnicím dorovnat výpadek příjmů za zrušené poplatky. Plánuje také přísnější kontrolu hospodaření státních nemocnic a zveřejňování smluv, které mají zdravotní pojišťovny se zdravotníky.


Němeček to řekl novinářům. Reagoval tak na slova ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by státní peníze uvolnil, pokud resort začne šetřit a toky peněz zprůhlední.

Stokorunový poplatek za den v nemocnici zrušil Ústavní soud. Koalice ho už neobnovila. Podle Babiše to byla chyba. Také šéf vládních lidovců Pavel Bělobrádek míní, že by se o obnovení nemocničního poplatku mělo jednat. Němeček k tomu uvedl, že zrušení poplatků je v koaliční dohodě, kterou považuje za závazný dokument.

Pokud by se od pololetí odvod státu do zdravotního pojištění zvýšil o 65 korun, za šest měsíců to přinese 2,1 miliardy korun. Pojišťovny by je musely rozdělit nemocnicím, uložil by jim to zákon.

V roce 2015 by zvýšení odvodů vyneslo za celý rok přes čtyři miliardy korun, tím by bylo i na kompenzaci poplatků v ambulancích a lékárnách, které plánuje koalice také zrušit. Asociace českých a moravských nemocnic slíbené peníze uvítala, stejně jako plán zveřejňovat smlouvy.

Jako další krátkodobé opatření chce ministr prosadit zmenšení rezervního fondu pojišťoven. Odvod by klesl z 1,5 na 0,75 procenta. Na péči by se tak dalo použít dalších 600 milionů korun, uvedl ministr. Počítá také s odkupem pohledávek či s valorizací odvodu za děti, nezaměstnané či penzisty. Pravidelné zvyšování této platby státu do zdravotního pojištění by rád viděl od roku 2016, a to podle růstu průměrné mzdy.

„Zdravotnictví v uplynulých letech utrpělo poměrně velké výpadky příjmů, celkem ta kumulovaná ztráta činí 28 miliard. Nemyslíme si, že by byl systém sám schopen se s tím vypořádat,“ podotkl Němeček.

Ministr financí Babiš uvedl, že pokud má uvažovat o uvolnění peněz, musí zdravotnictví projít systémovými změnami. Zmínil centrální nákupy léčiv a přístrojů. Zdravotní pojišťovny by podle něj také měly zveřejnit, kolik platí které nemocnici za stejné výkony.

Babiš řekl při dnešních sněmovních interpelacích, že nemá problém uvolnit 2,1 miliardy korun pro potřeby zdravotnictví. „Já říkám Němečkovi: máte tam 3,5 miliardy rezervy a máte na SÚKLu (Státního úřadu pro kontrolu léčiv) na účtu 2,1 miliardy, tak si je vemte,“ prohlásil. Vláda podle něj uvolní ihned peníze na platby za státní pojištěnce ve výši ztráty z regulačních poplatků pro letošní rok. Pro příští roky bude chtít vědět, jak se rozdělují peníze do zdravotnictví.

Němeček podotkl, že kroky ke zvýšení efektivity už dělá. S pojišťovnami vyjednal, že přestanou zbytečně dávat peníze na přetahování pojištěnců. Do dvou týdnů zřídí přístrojovou komisi, v níž budou zástupci ministerstva, pojišťoven, lékařské komory a odborných společností posuzovat nákupy drahých přístrojů pro nemocnice. Zpřísní také dohled nad státními nemocnicemi, bude požadovat od ředitelů pravidelný přehled hospodaření.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek potvrdil, že se zveřejněním rámcových smluv včetně aktuálních úhradových dodatků počítá. Má právní analýzy, že to je možné, předloží je 31. března správní radě. VZP má 23.000 smluvních partnerů, informace budou na portálu veřejné správy, nejprve tam budou smlouvy velkých nemocnic, postupně i těch nejmenších ambulancí.

Od příštího roku chce ministr také zlepšit přístup k informacím pro pojištěnce. Předpokládá, že všechny zdravotní pojišťovny umožní pacientům, aby se on-line dostali ke svým účtům vykázané péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?